Jump to content

Prijava rada na crno


Gifgod

Preporučene objave

Postovani, preko poznanika dosao sam do broja gospodina koji je trebao radnike za određene građevinske poslove. Razgovarali smo i odradio sam nekih 20ak dana za koje sam novac dobio "na ruke", zbog nekih nesuglasica suradnju nismo nastavili, ali sam o gospodinu saznao puno. Naime ljudima koji su mu isplatili gradnju kuce u cijelosti, nije niti ne zeli zavrsiti, nitko od postojecih radnika nije prijavljen, cak njih par je dovezao iz BiH i nemaju nikakvu prijavu da se tu nalaze. Malo kad sam ga pokusao "istraziti" saznao sam da firma pod cijim imenom posluje uopce nema upisanu djelatnost koja je vezana za građevinu, nego djelatnost 56.10 - restorani i ostali objekti za usluzivanje hrane. Dali je to moguce?? Jos vise mi je nelogicno da je u jednom slucaju pod tom istom firmom uspio ugovoriti izgradnju montazne kuce, uredno uzeti novce, ne zavrsiti kucu, ne javljati se gospodinu vise iako ima ugovor, ali pod "investitor" pise postojeca firma, njegovo ime i prezime i oib, a u biti se firma nalazi pod imenom supruge, ne pod njegovim imenom. Odakle uopce poceti, kome se obratiti i kome prijaviti sve ovo?? Unaprijed zahvaljujem svima na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Ovo sa djelatnosti je izgleda primarna djelatnost sa kojom se firma bavi. U sudskom registru piše za šta je sve firma registrirana tako da tamo treba pogledat jer ove sve tražilice izbacuju samo primarnu djelatnost

2) Prijava ide državnom inspektoratu za radnike, a za ovo muljanje ne znam 

prije 3 sati , Gifgod je napisao:

postojeca firma, njegovo ime i prezime i oib, a u biti se firma nalazi pod imenom supruge, ne pod njegovim imenom

Firmu može nazvat kako god želi pa i svojim punim imenom imenom i prezimenom samo firma neće imat isti oib kao on jer je zaseban entitet. Jeste sigurni da firma ima isti oib kao on?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto vise citam postojecu dokumentaciju vise mi je sumljivo.

Na postojecem ugovoru o svim radovima, ukupnoj vrijednosti materijala te na kraju o placanju svih navedenih usluga pise samo ime, prezime, adresa ( naveden kao izvoditelj ) rok izgradnje 90 dana od potpisivanja ugovora i vidimo sad i gresku u godini, 05.01.2020 (trebalo je pisati 2021)

Ugovor je potpisan ali nema nikakvu ovjeru, dali ce uopce takav ugovor vrijediti u slucaju suda?? 

Dok na projektu ne pise ime od doticnog ali je navedeno postojece trg.drustvo koje sam spomenuo u predhodnom tekstu. Provjerio sam u sudskom registru i nema navedene djelatnosti za apsolutno nista vezano za građevinu. A gospodin se također ne nalazi kao clan j.d.o.o. nego samo supruga. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , Gifgod je napisao:

Naime ljudima koji su mu isplatili gradnju kuce u cijelosti, nije niti ne zeli zavrsiti, nitko od postojecih radnika nije prijavljen, cak njih par je dovezao iz BiH i nemaju nikakvu prijavu da se tu nalaze.

Prijava državnom inspektoratu, kako Vam je već naprijed rečeno. I pisano upozorenje na ispunjenje ugovorne obveze pred tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Srdacni pozdrav.

 

Draga Borbena, 

da li znas, ako podnesem prijavu drzavnom inspektoratu, zbog iznjamljivanja apartmana na crno, da li prijavljeni dobije info, tko ga je prijavio?

Naime, objekt gdje sam suvlasnik, oglasuje se putem internetportala i iznajmljuje objekte, iako je dozvola za tu djelatnost ukinuta. Ja zivim van Hrvatske, i nisam u suposjedu. Za suglasnost me nitko nije pitao, a na odjseku za turizam mi je receno, da ne postoji nova dozvola.

Smatram takvo ponasanje bezobrazno prema drzavi, prema drugim iznajmljivacima i prema meni kao suvlasniku, a osim toga, u slucaju da uleti inspekcija, zelim se ograniciti od toga.

Ako ja to prijavim drzavnom inspektoratu, i predam dokaze, da li gospoda koja iznajmljuju na crno, dobiju informaciju da sam ih ja prijavila ili to ostaje tajno, iako se pri prijavi identificiram?

Hvala unaprijed na odgovoru  💕

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dobila sam obavijest, da je nadzorom utvrdjen prekrsaj iz clanka 5. stavak 1, podstavak 4 Zakona o zabrani i sprecavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, i da je stanci izdano rjesenje o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti pruzanja usluga u domacinstvu ( kao komercijalni iznajmljivac ).

Ali sam malo zbunjena, zato sto se dalje oglasuje na internetu i gosti ostavljaju recenzije.

U zakonu pise, da inspektor zapecati apartmane, pa mi je nejasno kako je moguce da ipak turisti borave u njima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Ivana SB je napisao:

Ali sam malo zbunjena, zato sto se dalje oglasuje na internetu i gosti ostavljaju recenzije.

Ovo ne mora značiti da sada trenutno tamo borave turisti, jer se rješenje o utvrđenom prekršaju izvršava bez odgode, te vrijedi do otklanjanja nedostataka, a minimalno 30 dana od dana izdavanja usmenog rješenja. Iznimno pečaćenje može biti nakon dva dana od dana nadzora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
prije 22 sati , feraye je napisao:

Neznam šta znače ti 

Članak 61.stavaka 1.,3 i 4,,članaka 63. i 64,, tražila sam ali ne kužim šta znače. Dali je to možda samo informativni razgovor. 

Da, jer radi se o provođenju inspekcijskog nadzora. Vezano za sankcije, pogledajte od čl. 127. Zakona o Državnom inspektoratu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija