Jump to content

Nezaposlena osoba i doprinosi za autorski honorar


CM1

Preporučene objave

Nezaposlena sam osoba. Sjest će mi sad prvi put honorar sa Fiverra na žiro račun i na to ću platiti poreze i doprinose (drugi dohodak iz inozemstva).

Zdravstveno sam osigurana kao nezaposlena osoba (obavezno zdravstveno osiguranje – trošak snosi državni proračun). Kad sam ostala bez posla, prijavila sam se na zdravstveno i rekli su mi da sad imam (besplatno) zdravstveno osiguranje dok se ponovno ne zaposlim.

Sad kad ću plaćati porez i doprinose na taj drugi dohodak (honorar), da li uplaćujem i doprinos za zdravstveno osiguranje ili ne? Bojim se ako uplatim, a ne trebam, da ću ostati bez obveznog zdravstvenog koji mi se sad plaća iz proračuna, ako svaki mjesec dalje ne uplaćujem (u slučaju da neću imati drugi mjesec honorar).

Što se mirovinskog tiče, mogu li uplatiti i prvi i drugi stup? Dok sam radila doprinosi su išli i za prvi i drugi stup.

I nije vezano uz, temu, ali da li netko zna u onom formularu koji se popunjava kod upisa u registar poreznih obveznika – u tablici inozemni dohodak – drugi dohodak - da li u polje “država/međ.organizacija” upisujem Izrael ili Fiverr?

Po tome kak se upiše ide i šifra kod popunjavanja JOPPD-a.

Fiverr ima sjedište u Izraelu, ali to je platforma za freelancere. Kupci nam mogu biti iz cijelog svijeta. Zasad imam kupce iz Europe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za drugi dohodak primljen iz inozemstva nema obveze obračuna doprinosa za zdravstveno osiguranje. Plaćaju se doprinosi za mirovinska osiguranja (1. i 2. stup). Vidi čl. 112. st. 1. i čl. 113. st. 2. Zakona o doprinosa

podnosi se obrazac RPO (1. puta) i JOPPD. U RPO navedi Izrael. Ovisno o ugovou Fiverr može biti agent/zaatupnik

https://www.fiverr.com/business/terms_of_service

4.6.Invoice. Invoices for purchases made by Team Members will be issued in the name of the Client.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super, hvala ti puno! :)

 

Ako se mogu još prikrpati sa pitanjem, ako netko zna..da li u RPO obrascu moram napisati i NKD šifru glavne djelatnosti?

Mislila sam da moram upisati samo naziv djelatnosti, pa sam mislila napisati voice over (to je posuđivanje glasa u reklamama i slično, mislim da se na hrv kaže glasovna gluma), a sad vidim i polje za NKD šifru i ne pronalazim tako nešto u klasifikaciji. Što da napišem ako nema djelotnosti u klasifikaciji?

Drugi gig mi je prevođenje, pa bi mogla eventulano staviti to (74.3), ali to mi još nitko nije kupio, pa ne bi htjela da krivo stoji. A i ne znam da li smijem staviti prevođenje jer nisam profesor jezika. Na Fiverru većinom i prevode ljudi koji su samo izvorni govornici, a drugi jezik tečno govore (nisu profesori).

 

uređeno: od CM1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija