Jump to content

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti - pitanja


Ami505

Preporučene objave

1. Prijavitelj nepravilnosti - može li osoba koja je prijavitelj nepravilnosti biti i ujedno i ona osoba koja je (u postupku unutarnjeg prijavljivanja) tokom podnošenja navedena kao osoba na koju se prijava odnosi?

Pojašnjenje: recimo da je zaposlenik prema naputku (usmenom) poslodavca počinio nepravilnost, no prije nego što su nastupile posljedice nepravilnosti (odnosno nastala šteta) želio spriječiti štetu kroz prijavljivanje nepravilnosti poslodavcu (tvrtka s manje od 50 zaposlenih, nema povjerljive osobe) kako bi ga ponukao na zaustavljanje štetnih radnji (poslodavac, očito, je potaknuo nepravilnosti i time je već upoznat s njima, no zaposlenik želi unutar organizacije riješiti pitanje te smatra da bi službena prijava nepravilnosti možda probudila savjest - ili bar strah - kod poslodavca) treba li se u prijavi navesti poslodavac (koji je dao nalog za počinjenje nepravilnosti zaposleniku) ili zaposlenik (koji je tehnički počinio nepravilnost) kao osoba na koju se prijava odnosi? 

Napomena: zaposlenik, s obzirom na situaciju, planira dati otkaz. S obzirom da u čl. 20 stoji da je pretpostavka za vanjsko prijavljivanje situacija u kojoj prijavitelj nepravilnosti više ne obavlja poslove kod poslodavca, zaposlenik (prijavitelj) će dati otkaz odmah po prijavi nepravilnosti, no ne prije. Treba li zaposlenik/prijavitelj u ovom slučaju dati izvanredan ili redovan otkaz?

2. Je li postupak unutarnjeg prijavljivanja uopće moguć ukoliko unutar organizacije ne postoji povjerljiva osoba (mikro poduzeće)? Je li moguće prijavu podnijeti izravno odgovornoj osobi - poslodavcu? Ili je u tom slučaju potrebno otkrivanje nadležnom tijelu - pučkoj pravobraniteljici -- vanjsko prijavljivanje? 

3. U odnosu na pojašnjenje prvog pitanja - poslodavac kojemu bi se trebala prijaviti nepravilnost je ujedno i onaj koji je dao naputak za nepravilnost - ima li ta kontradiktornost implikacije na primjenu ovog Zakona? Znači li to da bi zaposlenik trebao drugačije prijaviti? 

4. Koje su implikacije za samog zaposlenika/prijavitelja, s obzirom da je on tehnički proveo nepravilnost, a naputak poslodavca je bio usmeni?

Napomena: zaposlenik bi svakako nastojao ovo riješiti unutar organizacije.

Mnogo hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija