Jump to content

Identifikacija čestice


KorisnikX

Preporučene objave

Nedavno smo na parceli na kojoj imam oko 1/3 udjela imali raspravu u sklopu parnice koju je pokrenuo moj rođak, sa svrhom njegovog izlaska iz zajednice sa svojim dijelom zemljišta. U tu svrhu naručen je geodetski sudski vještak da napravi elaborat nakon što izvrši uviđaj i odredi rođakov dio. Geodet je došao sa skicom čestice i rođakov dio "otkrojio" u ćošku koji mu je ovaj pokazao bez da je prije toga identificirao česticu na način na koji je definirana identifikacija čestica u priručnicima. Veći dio čestice nije ni vidio, a izrezivanje rođakovog komada obavio je mjereći iz dva ćoška, jer nije htio ići u jarak. Čestica je nepravilnog oblika i veći komad nije pogodan za gradnju, oduvijek se vodio kao voćnjak, čak i u katastru. Općina je cijelu česticu stavila u građevnu zonu, međutim, osim voćnjaka, preko nje prelazi i visokonaponski vod. Ništa od toga nije uzeto u obzir te vjerujem da će elaborat biti debelo na moju štetu, jer će ispasti da meni ostaje "građevni dio čestice" pod velikom kosinom i ispod dalekovoda. Kako postupiti nakon izrade elaborata? 

Zatim, prije nekoliko godina (5-6) rođak je uništio među na jednoj strani te je drugi susjed bagerom otkinuo komad čestice i na taj dio skrenuo općinski put, tako da je ispalo da je međa nasred puta. Geodet ni sam nije znao što bi s tim pa je rekao da će tu među napraviti u dvije verzije. Geodeta je naručio tužitelj (moj rođak), a ne sud. Čak mi je pokazivao skicu na kojoj su tobože dolje u voćnjaku bile ucrtane građevine, misleći valjda da ja nemam skice ucrtavanja iz 19. st. na kojima tu nema nikakvih zgrada. Mogu li ja zatražiti da se prije bilo kakve podjele ispravi međa prema općinskom putu (ucrtanom) i mogu li tvrditi da čestica nije pravilno identificirana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju vlastitog iskustva, ne bih dozvolio da mi za dio "pod velikom kosinom" naplate makar jednu jedinu lipu sudskih troškova jer se radi o doslovno bezvrijednom zemljištu, bar za legalne graditelje. Trošak sondiranja, u svrhu provjere da li se radi o klizištu nametnute zakonskim izmjenama otprije desetak godina, se penje i do 15 tisuća eura, uz neizvjestan rezultat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija