Jump to content

Bračna stečevina inozemstvo


čudo

Preporučene objave

Poštovanje.

Interesira me, ako netko od znalaca zna, iz prakse ili bilo kako.

Radi se o slijedećem, jedan od bračnih drugova napustio je bračnu zajednicu. U braku je jedan od njih dobio odštetu za tjelesnu povredu u inozemstvu (Australija), od te odštete kupljena je kuća koja je odmah u vlasniškom listu upisana na oba bračna druga.

Kako tamošnje pravosudje tretira takvu odštetu, odnosno da li je to bračna stečevina po tamošnjim pravilima?

Supružnici žive u RH, obadvoje su i Australski državljani.

Da li je za ta pravna pitanja nadležno pravosudje AUS ili RH?

Toliko za početak 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istraživao sam onako laički po netu, i mislim da se AUS pravni propisi razlikuju od HR, u AUS nema brojki, nitko unaprijed ne može dati odgovor na moje pitanje, sud je taj, koji kako oni kažu, na pravičan način uvažavajužći sve čimbenike donosi odluke.

Svakako to nije kao u RH unaprijed isključiva imovina onog koji je primio odštetu, ali o postocima, bolje reći raspodjeli, odlučuje sud na temelju svih podataka, koji su raspoređeni u više točaka odnosno poglavja. Kakvav će biti omjer, to ovisi od prije navedenog. Vjerovatno sud može i donijeti odluku da u 100-postotnom iznosu sve i pripadne primaocu odštete, sve ovisi potrebnom dokazivanju.

To je moj, kažem laički zaključak.

Koje je pravosuđe nadležno, e, to je ono "u fino" stručno pitanje, i smatram da se naši pravnici od prve ne bi složili, te bi bilo interesantno što bi naši sudovi zaključili, ali svakako bi volio  čuti mišljenje stručnjaka Legalis zajednice.

Isprike, forumskim stručnjacima što se usudih ovoliko "duboko" ući u stručnu problematiku, ali volim male izazove, svijestan da pri tom mogu jako profulati, i skrećem pažnju forumašima, da ovi moji zaključci nikako ne mogu biti nekom i savjet.

Jednostavno, volim istraživati, zato i mi jesmo forum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija