Jump to content

Stare teretovnice u vlasničkom listu


gorozile

Preporučene objave

Pozdrav! 

Naslijedio sam od bake kuću a u vlasničkom listu su upisane teretovnice za doživotno uživanje od 1910. pa do 1971. godine. 

Htio bih to izbrisati ali kad sam u Matičnom uredu tražio Izvode o smrti, s obzirom da imam samo podatke s lista, nisu mogli ništa naći. Bio sam i kod Župnika i probsli smo kod njega nešto naći i ništa. U selu sam se raspitivao i ništa. 

Zanima me koje su mi daljnje mogućnosti. 

Prilažem i izvadak iz ZK. 

bzp_izvadak_oss.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je DU osovano i za nasljednike a ne samo za konkretnu osobu, valjalo bi pronaći navedene. Ako nije nego samo za konkretne osobe, možete probati naći podatke u Državnom arhivu u sjedištu županije kojoj pripadate.

Ako vam ni to ne uspije jedino rješenje je da pokušate sa Prijedlogom za proglašenje nestale osobe umrlom. Po zaprimanju vašeg prijedloga, a po kojem ćete navesti sve relevantne podatke, te zadnju adresu (prebivaliste) konkretne osobe i činjenice, a i dokaze o postojanju tih činjenica, kao i navesti u čemu se sastoji vaš pravni interes da se dotična osoba proglasi mrtvom (u vašem slučaju brisanje prava doživotnog uživanja)

Po zaprimanju podneska sud će izdati oglas u Narodnim novinama sa svim podacima po podnešenom prijedlogu. Nakon tri mjeseca po izlasku oglasa, a koji je rok da se osoba sama javi ili osobe kojima su poznate činjenice o toj osobi, primit ćete poziv od suda kao predlagatelj, i sve druge osobe a koje navedete kao svjedoke, ako ste ih naveli kao potrebne.

Po provedenom postupku izdaje se rješenje o proglašenju nestale osobe umrlom sa svim podacima, jedan primjerak ide u matični ured radi upisa u maticu umrlih. Po istom rješenju naznačit će se prema podacima po podnesku dan smrti.

Po upisu u maticu umrlih možete dići izvod iz knjige umrlih i podnijeti sudu prijedlog za brisanje prava doživotnog uživanja.

Valja naglasiti da proglašenje nestale osobe umrlom može predložiti svaka osoba koja za to ima pravni interes i državni odvjetnik, postoje i određeni troškovi po vas (450 kn za oglas u NN) no moguće da bi ovo bio jedini način imati čist ZK uložak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija