Jump to content

Osnove za podizanje tuzbe za ometanje posjeda


sanco panza

Preporučene objave

Pozdrav,

imam situaciju u kojoj se član obitelji na prevaru uselio u stambenu jedinicu u dvorištu obiteljske kuće, nabija režije i odbija ih plaćati. Ostatak obiteljske kuće i ta stambena jedinica spojeni su na isti priključak struje. Pošto taj član nema prebivalište ni boravište na toj adresi na kojoj sad boravi, niti je itko drugi prijavljen da živi tu, ako se zatraži odvajanje priključka i potom gašenje struje za tu jedinicu, da li taj član ima osnova za podizanje tužbe za ometanje posjeda ili nečeg slično tome? To je inače jedna veoma problematična i policiji poznata osoba, pa želim biti oprezan. Također nije riješeno etažno vlasništvo tako da ga ne možemo izbaciti pravnim putem (barem nam je tako odvjetnik rekao).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Na 02. 02. 2022. at 11:45, sanco panza je napisao:

da li taj član ima osnova za podizanje tužbe za ometanje posjeda

Moguće je, naime u sličnoj pravnoj situaciji odlučivalo se pred Županijskim sudom u Zagrebu, u predmetu Gž-5562/00 od 7. svibnja 2002. godine, gdje je između ostalog rečeno sljedeće:

.... u situaciji kada tužiteljice koriste električnu energiju u posebnom dijelu kuće, pri čemu sve troškove zbog nerazdvojenih instalacija podmiruje tuženik, jer tužiteljice neće u tome sudjelovati, nisu ostvarene pretpostavke za posjedovnu zaštitu tuženika, a slijedom toga ni za dopuštenu samopomoć, već su ostvarene pretpostavke za traženje sudske zaštite prema ZOO o stjecanju bez osnove. Na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje, utvrdivši posljednji posjed tužiteljica i nastalo smetanje isključenjem struje, pravilno je sud prvog stupnja primjenio materijalno pravo iz čl. 22 at. 1 i 2 ZV-a, pruživši u tome dijelu tužiteljicama zahtjevanu posjedovnu zaštitu." 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija