Jump to content

Adaptacija stana


Kahn

Preporučene objave

Postovani, 

Molim Vas za savijet. Vlasnik sam stana u etaziranoj obiteljskoj kuci. Kuca je stara ca 130 godina, kamena dalmatinska bez betonske ploce izmedju nas. Moj stan je u prizemlju i ima 42,83 kvm. Susjed na katu (cija je to djedovina) je vlasnik stana na prvom katu povrsine 44,23 kvm jer ima manji balkonic. Problem nastaje kad je susjed krenuo u totalno renoviranje svog stana. Kad sam saznala za dio planiranih radova preko odvjetnika sam trazila na uvid dokumentaciju i dozvole na sto se on oglusio. Naime srusen je cijeli jedan nosivi zid. Bivse kupatilo se tako pretvara u kuhinju I zid je srusen da bi se ta kuhinja spojila sa dnevnim boravkom. U tom nosivom zidu su se premjestila i ulazna vrata i balkon se zazidao i time je kuca promijenila vanjski izgled. Na vanjskom zidu kuce koji je dozidan naknadno i nije nosivi i dosta je u losem stanju je povecan prozor. Kad sam trazila projekat za to dobila sam samo izjavu gradjevinskog inzinjers da "ce se prozor povecati i da to nece uticati na statiku kuce". Znaci bez kvalitetnog elaborata.  Nakon mog odgovara da nemaju moju suglasnost jer to narusava statiku kuce I zadire u moju privatnost prozor je ipak povecan. Uz to sve se otvara tavan koji je po meni medjuvlasnicki prostor. Taj tavan nije naveden u etaziranju ili kao dio kuce koji pripada susjedu. Pravi se galerija sa zeljeznom konstrukcijom i stepenicama. Otvara se krovni prozor. Sve je to bez projekta i moje suglasnosti. Koliko je sve ovo navedeno legalno? Smije li se na ovakav nacin prisvajati tavan iako samo susjed ima pristup i otvarati krovni prozor iako je i krov zajednicki? Sta sa rusenjem nosivog zida? Zar to nije zajednicki dio bez obzira u cijem je stanu? Da li cijela kuca gubi sa ovim vanjskim preinakama koje nisu legalizirane gradjevinsku i uporabnu dozvolu? Da li je moj dio izgubio te dozvole s obzirom da su preinake na gornjoj etazi? Koja su moja prava u ovom slucaju?

Hvala na na odgovoru 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče plana etažiranja nikada se neće moći izraditi i provesti novi plan etažiranja bez projekta po kojemu je izvedena rekonstrukcija i bez vašeg potpisa na novom planu etažiranja. Dakle on  bez vase suglasnosti nikada neće moći dodatne kvadrate upisati u gruntovnicu. 

Možda će i prisvojiti taj tavanski prostor, pred vama je oćito neka pravna bitka ako se budete htjeli upuštati u to. Što se tiče pitanja da li vam uporabna postaje nevažeća službeno DA, ali sumnjam da će tako malu intervenciju itko zamjetiti (zazidavanje balkona) ako se nisu promjenili vanjski gabariti kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 42 minuta, regard je napisao:

Uf, nezgodna situacija, svakako nema pravo svojatati tavan, za intervenciju u nosivom zidu bi trebao imati glavni projekat statike i arhitekture. 

Možda da idete na prijavu građ.inspekciji

30/11 je prijavljeno gradjevinskoj inspekciji koja do danas nije izvrsila uvidjaj iako se vise puta interverniralo sa pozurnicom. Jasno mi je da je jedini nacin podici tuzbu na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 38 minuta, regard je napisao:

Što se tiče plana etažiranja nikada se neće moći izraditi i provesti novi plan etažiranja bez projekta po kojemu je izvedena rekonstrukcija i bez vašeg potpisa na novom planu etažiranja. Dakle on  bez vase suglasnosti nikada neće moći dodatne kvadrate upisati u gruntovnicu. 

Možda će i prisvojiti taj tavanski prostor, pred vama je oćito neka pravna bitka ako se budete htjeli upuštati u to. Što se tiče pitanja da li vam uporabna postaje nevažeća službeno DA, ali sumnjam da će tako malu intervenciju itko zamjetiti (zazidavanje balkona) ako se nisu promjenili vanjski gabariti kuće.

Problem je sto on nema ni namjeru to legalizirati. Njegov sin od 27 godina koji tu zivi mi je odgovorio "to se tako uradi i suti se". Meni je najveci problem narusena statika koja dovodi u opasnost zivote u slucaju potresa i naravno moju imovinu. 

I kakve su kazne? Vracanje u prvobitno stanje sto se tice nosivih zidova, povecanja proxora i galerije?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hajde da sagledamo ovu situaciju iz druge perspektive:

Prva stvar, kazete da je to susjedova djedovina. Dakle oni su u nekom trenutku podijelili kuću na dva stana i prodali donji stan. Razumijem da ste možda malo ogorčeni jer susjed si uređuje dodatne kvadrate, ali vi ste od njega otkupili svojih 42,82 m2, i zaista ne vidim kako to vama ide na štetu. Ne znam iz kojeg razloga tavanski prostor nije bio uključen u prvotni plan etažiranja, ali i da je bio uključen tavanski prostor u plan etažiranja vjerovatniji je scenarij da biste vi svejedno tada kupili samo svojih 42,83 kvadrata. Budite objektivni.

Druga stvar, narušena statika kuće. Ne mora biti da je narušena statika kuće, pogotovo ako je imao inženjera s kojim se je konzultirao. Oni po zakonu bi trebali imati projekat za takve radove ali ne znači da su građevinski radovi narušili statiku kuće. Ja bih se više zabrinula da ste vi iznad njih pa da netko miče nosivi zid ispod vas.

trebate se dogovoriti sa susjedom da vam pokaže što radi, da vam objasne on i inženjer da su po pravilima struke intervenirali u nosivom zidu i pustite jal i odvjetnike sa strane,ne zagorčavajte si život i međususjedske odnose :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djedovina ili ne, ogorčeni ili ne, za ovakove radove (srušen nosivi zid) je potrebna dozvola za rekonstrukciju. Bila djedovina ili ne, ogorčeni ili ne, tavanski prostor kao takav ako nije samostalna uporabna jedinica ne može se etažirati niti ako nije podjeljen ne može biti pripadak određenom vlasništvu posebnog dijela nekretnine te je zajednički i bez suglasnosti suvlasnika nema tko što prisvajati i izvoditi bilo kakove radove. 

Budimo realni jer se i dan danas izvode radovi "po pravilima struke" na način da se I greda nakon micanja nosivog zida učvrstila doslovno (govorim iz iskustva) pur pjenom. Prije nadzora se to fino zažbukalo i sve 5. Sva sreća pa nadzoru nije bilo teško provjeriti način oslanjanja inače bi kod malo jače trešnje (što je kod nas postalo normalno) sve ošlo k vragu.

Shodno tome pri svakom zadiranju u nosivu konstrukciju i sam bih puhao na hladno a posebno ako nema predviđene dokumentacije.

prije 19 sati , Kahn je napisao:

30/11 je prijavljeno gradjevinskoj inspekciji koja do danas nije izvrsila uvidjaj

Što se tiče građ. inspekcije, ista radi prema nekim svojim planovima pa se možda i ukažu u dogledno vrijeme kod vas.

A glede međuljudskih odnosa, u svjetlu igranja s nosivom konstrukcijom, reklo bi se communio est mater rixarium (suvlasništvo je majka svađanja) tako da nećete biti ni prvi ni posljednji u pokušaju ostvarivanja svojih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je susjedova djedovina ali nije kupljeno od mjega licno vec od tete tj. oceve sestre. On je svoj dio naslijedio od oca. Ali to je manje bitno. Kuca je etazirana prije nego je kupljena i nigdje se ne navodi tavan kao poseban dio. S njegovim ocem je uvijek bila prica da su fasada, temelj, tavan i krov zajednicki.  Po zakonu su i nosivi zidovi zajednicki. 

S njim se pokusalo razgovarati ali ne ide. Ne zbog mene vec on ignorira.  Prije nego su zapoceli tu rekonstrukciju sam preko odvjetnika trazila da dostavi projekte i dozvole i na to se oglusio. Za povecanje prozora kad sam trazila projekat nakon dva mjeseca sam dobila neku izjavu nekog inzinjera da "nece narusiti statiku". Bez projekta.  Nakon toga sam odgovorila da sto se tice dozidavanja i krovnog prozora da cu dati suglasnost.  To uopce nije sporno.  Ono sto oni rade unutra pod uvijetom da ne diraju nosive zidove se mene ne tice. Moj uvijet je da to bude legalno. Za povecanje prozora sam rekla da ne dajem suglasnost radi toga sto je zid naknadno dozidan, nije nosivi I sad drzi dvije kuhinje, krov i taj prozor i vrata. Drugo meni ne odgovara tu veci prozor jer rusi moju privatnost. To je jedino za sto jsam ja rekla da necu dati suglasnost. Sto se tavana tice bez obzira sto ka nemam pristuo on je zajednicki i time prisvaja moj dio bez nekog ugovora i naknade. Nemam ja nista protiv ali nek bude posteno. A I tu je pitanje izdrzljivoati poda jer nema betonske ploce. 

Nikakvi inzinjeri ni staticari nisu ukljuceni u sve ovo. Papir za prozor je samo neka bezvezna izjava koja je vjerojatno nesto placena ali ne kao pravi projekat. Takvu izjavu moze i neki poznanik napisati. Projektanta nemaju i to mi je u razgovoru rekao njegov sin koji tu zivi. A izvodjaci radova su majstori iz BiH, Banja Luke koji su tu na crno. I ruse nosive zidove na staroj dalmati skoj kuci koji su bili 60 cm debeli. S tim sto su oni gore je veca opasnost da se to sve srusi na moj stan. I tu nije samo imovina vec I zivoti su ugrozeni. Znaci ja sam pokusala komunicirati samo sam trazila problem na u id dok se susjed na sve oglusava. I za prozor sam rekla da ne dam suglasnost da bi on nakon 5 dana ipak povecao taj prozor. 

Kad su pocinjali sa radovima nisu zatvorili ventil za vodu uslijed cega je doslo do curenja nama. Mi smo upravo zavrsili adaptaciju naseg stana jer smo imali problem sa vlagom i gljivicama. Sve od temelja do namjestaja je novo i taj dan doslovno bilo staro 2 dana. Morala sam traziti odstetu od njihovog osiguranja. 2 puta odbijena jer nisu uzeli dodatnu policu koja se mora uzeti u takvoj adaptaciji.  Kad sam postavila pitanje da mene ne zanima osiguranje vec mi on treba namiriti stetu odgovor je "da je mene osiguranje odbilo". Mislim da se moze izvuci zakljucak o kakvim tips se radi. 

I taj stan je kupljen 2004 i to ne od njega. I ja cijenim da je to njegova djedovina. Ali je i moje vlasnistvo i ja imam tu ista prava. Nisam podstanar. Ovo je tipicno bahato ponasanje.  "Pricaj sta hoces ja radim po svom". I tudje nema vrijednost. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjesna sam da je suvlasnistvo majka svadjanja. Zbog toga sto je to njihovo uvijek se radilo po liniji manjeg otpora. A za ove konstrukcijske srvari "doslovno pusem na hladno" bas zbog opasnosti od potresa. A I ovo sa tavanom nije posteno. Jer je to otimanje. Zbog dobrosusjedskih odnosa se pokusalo civilizirano ali bez uspjeha. Ja 30 godina zivim vani i odvikla sam se takvih ponasanja. A I sistem je prespor. Na takve stvari se reagira odmah. Ovako je sad samo nerviranje a ako hocu prodati upitna je legalnost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija