Jump to content

Pravo na tavan


Purinium

Preporučene objave

Nasljedio sam kuću od roditelja i suvlasnik sam 1/2.Dogovoreno je da kat ide meni,sestri prizemlje.Sljedeći korak je etažiranje kuće.Tavan i podrum nisu ucrtani u zk.,a ona želi pristup tavanu iako je moguć jedino kroz moj stan.Ja podrum ne želim,nego bi prepustio njoj,zauzvrat hoću tavan.Ako se tavan npr.zatvori,pošto se nigdje ne navodi da postoji,da li time mogu spriječiti njeno pravo na isti?Postoji li način ili “rupa u zakonu” da se to riješi?Molim stručan odgovor.

Unaprijed zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ZK se ništa ne ucrtava. Uglavnom se ni ne navodi ništa drugo osim dvorišta u određenim m2 a tako i kuća. Što se tiče tavana i podruma, nasljeđivanjem ste suvlasnici u idealnim dijelovima od 1/2 u cijeloj nekretnini te joj zbog toga ne možete umanjiti i pravo na dio tavana. Kako će se pri izradi etažnog eleborata prikazati i podrum a tako i tavan, morati ćete se dogovoriti kome što ide kao pripadak vlasništvu posebnog dijela nekretnine, donijeti međuvlasnički ugovor te svojim potpisom usuglasiti se oko toga. Bez toga nema ni podjele koja i se uknjižila u ZK. Eventualno bi mogli tražiti razvrgnuće suvlasništva etažiranjem, no tada će sud odlučiti kome što pripada i ne vjerujem da bi dobili cijeli prostor tavana baš zbog omjera suvlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija