Jump to content

Pravo ostvarivanja mirovine po posebnim uvjetima


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Imam 64 god., 39 god. radnog staža, 80% civilni invalid, branitelj, dobrovoljac (5 i pol god. ratnog sudjelovanja s činom brigadira), s 40% ratnim vojnim invaliditetom.

 

Kakva su mi prava za ostvarenje mirovine po posebnim uvjetima?

Molim Vas za pomoć i savjet budući da na mirovinskom nisam dobio konkretniji odgovor :-?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav brigadiru!

 

Naravno, imas pravo ostvariti mirovinu po ZOPHBDR. Kljucnu ulogu u tome igra tvoj lijecnik, kazes mu da zelis u vojnu mirovinu i on bi te trebao uputiti koje sve dokumente trebas pripraviti, i on ti pravi prijedlog za mirovinu. Ukoliko tvoj lijecnik nije bas siguran u postupak i potrebnu dokumentaciju (moguce je da to nikada nije radio), obrati se u skrb i u HVIDR-u, pravniku. Kada sve bude gotovo, neka pravnik u HVIDR-i sve pregleda da ne bi bilo kakvih propusta.

 

Neki od bitnijih dokumenata koje nikako ne treba zaboraviti priloziti:

 

- rjesenje o HRVI

- ratni put (postrojba ili pravni sljednik postrojbe)

- potvrda da si dragovoljac, koliko vremena si proveo u obrani RH (Ured za obranu)

- potvrda o posebnom radnom stazu (Ured za obranu)

- ukaz o cinu

 

Pri odlasku u mirovinu po ZOPHBDR mirovinsko salje predmet u ministarstvo obrane na suglasnost, zato je svakako potrebno priloziti i ove dokumente.

 

To je proces koji traje, ali ga mozes ubrzati tako da odes odmah u mirovinsko i podneses zahtjev za poduzimanje pripremnih radnji radi odlaska u mirovinu. Oni bi trebali prikupiti sve podatke o tvom radnom stazu dok ti obavljas ovaj, svoj dio. Tako dosta skracujes vrijeme cekanja.

 

Sto se tice visine mirovine, a vjerujem da te to najvise zanima, ovo je aproksimativni izracun. Kumulirana mirovina u koju ti ides se sastoji iz dva dijela: vojnog i civilnog. Tvoj vojni dio po podacima koje si iznio iznosi 10.431,00 kn za 100% invalidnost HRVI. To znaci da bi tebi, ukoliko ti priznaju samo 40% (najmanje sto mogu) pripada 4.172,00 kn od vojnog dijela i ostatak od 60% civilnog. Civilni dio, ugrubo, bi bio negdje oko 1.400,00 kn, pa tebi pripada oko 840,00 kn. Dakle ukupna mirovina bi ti otprilike trebala biti oko 5.000,00 kn.

 

Napominjem da je ovo aproksimativni izracun i da ne mora biti tocan. To ovisi od puno faktora koje je nemoguce predvidjeti. Teoretski, tebi mogu priznati i veci vojni dio u izracunu, npr ako si imao HRVI po dvije osnove, npr. 30% + 20% = 40%, onda bi ti vojni dio trebao biti 50% za izracun mirovine, pa ti je mirovina veca. Najveca mirovina koju bi (takodjer teoretski, ali malo vjerojatno) mogao dobiti ako ti se prizna posljedica rata 100%, iznosila bi 10.431,00 kn.

 

Ako nisi znao:

 

Ukoliko je u tvom zdravstvenom stanju doslo do pogorsanja, vezano uz invalidnost iz rata, i ako ti je od zadnjeg drugostupanjskog rjesenja lijecnicke komisije za ocjenu HRVI proslo dvije godine, imas pravo podnijeti zahtjev za novu ocjenu invalidnosti, naravno u cilju povecanja postotka HRVI, pa tako i mirovine. Ali o tom postupku vjerujem da vec znas buduci da si ga vec prosao.To je poseban postupak koji nema veze s odlaskom u mirovinu i nije bitno kada ces ga ostvariti. Ukoliko ostvaris eventualno povecanje HRVI prije rjesenja za mirovinu, tada samo prilozis novo rjesenje u predmet, a ukoliko ga dobijes nakon sto odes u mirovinu, tada mirovinskom podnosis zahtjev za ponovni izracun mirovine.

 

Eto, nadam se da nisam nista bitno zaboravio i da nisam puno pogrijesio u izracunu.

 

Sretno i javi se opet ako ima nejasnoca. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija