Jump to content

Odjava s porezne


phoenix123

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Prije 4 godine otišao sam iz Hrvatske u Irsku gdje sada živim i radim. Nisam tada odjavio prebivalište i poreznu rezidentnost jer sam mislio da možda i neću ostati ovdje.

Što mi je sada činiti da izbjegnem eventualne kazne i oporezivanje od strane Porezne? Imam samo putovnicu čije je izdavanje podnešeno u Dublinu nakon što mi je osobna ukradena i poništena prije dvije godine, a nisam zbog COVIDA mogao ići u Hrvatsku i podnijeti zahtjev za novom. 

Naravno, pitam ovo jer čitam da je to aktualno u Hrvatskoj pa mi je svaki savjet dobrodošao.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo da napomenem nisam nikakav strucnjak i regao sam se ovdje jer i mene ovo zanima otkad pred dana je krenulo u medijima. provjerite dobro sve sto cu napisati ovdje.

kako sam ja shvatio stvar, a mozda sam itekekao u krivu, vi ste duzni prijaviti porez, daklem i za nula placanja (slucaju da je porez u irskoj veci neg u HR), vi morate ispuniti te obrasce/formulare/stagod i popratnu dokumentaciju i njima dostaviti inace riskirate u najmanju ruku kaznu jer niste to napravili.

ak je porez u irskoj manje neg u HR onda ste duzni platiti razliku ovdje u HR obzirom da se niste odjavili sa porezne ili imate, kako oni to ono nazivaju 🙄, podrucje osobnog interesa u HR (uzu obitelj, nekretninu...).

poznanik je u identicnoj situaciji, samo se radi o Italiji i kolko sam shvatio tamo je porez veci neg HR sto znaci da netreba platiti nikakve razlike u HR, ali bi trebao napraviti prijavu poreza (za zadnjih 6g koliko sam shvatio jer dalje od toga ne gledaju).

zadnjih dana sam pitao nekoliko ljudi koji rade po EU jesu li se odjavili sa porezne kad su odlazili i vecina ih nema pojma o cem pricam.

biti ce tu jos jako puno problema IMO...

koje su sanse da ce ici "muciti" ljude koji nisu napravili prijave, a ne moraju platiti porez, jer je tamo gdje su ga vec platili veci ja nemam pojma i to nam vjerovatno nitko nece moci garantirati. vjerovatno se radi o tome kolko imaju posla. ak prestanu bit zatrpani mozda krenu i na to.

bacite oko na ovo:

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/DvostukoOporezivanje_2011.pdf

https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/15/in2.vuk2019.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1420

nadam se da ce neko upuceniji napisati koju...

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija