Jump to content

Suvlasništvo i komplikacije


Beebo

Preporučene objave

Pozdrav, želio bi izložiti situaciju i upitati vas za pravni savjet, što činiti u ovoj situaciji.

Nakon smrti moga djeda i bake prije 8 godina, na ostavinskoj raspravi njihova se cjelokupna imovina jednako dijeli na 6 dijelova (na njihovu djecu). Osim kuće (u kojoj iza Domovinskog rata negdje od 1997. s njima u zajedničkom kućanstvu živi moj otac i njegova obitelj, i moje dvije tete) postoji i mnoštvo drugih poljoprivrednih i građevinskih čestica koje su u zemljišnim knjigama upisane još na pradjeda. Ostalih troje današnjih suvlasnika žive u drugim mjestima u Hrvatskoj. Kuća o kojoj govorim bila je srušena u ratu, te je djelomično obnovljena u Obnovi 1997. i za čiju obnovu imam rješenje na kojem su navedeni djed, baka, moj otac, majka i te dvije tete, a drugi dio je obnovljen zajedničkim radom mog djeda i oca. Prije bakine smrti, jedna teta se udala, pa je umrla baka, pa djed, pa moj otac. Trenutno u kući živimo ja i majka i teta.

Nedugo nakon toga dobili smo obavijest od HEP-a u kojem je trebalo prebaciti vlasništvo struje jer je glasilo na djeda - mrtvu osobu, priložili smo rješenje o obnovi, smrtne listove i suglasnost dviju teta. To je prošlo, potom smo na isti način dobili priključak vode na svoje ime koje dosada nije postojalo na čestici. Međutim, kako to sve biva u praksi, odjednom se javlja jedan od stričeva koji sada prijeti sudskim postupcima, tužbama i sl. ako se njemu ne omogući ono što on želi, a to je da on sve dijeli po nekakvom svom nahođenju. Ostalih 5 suvlasnika su za miran dogovor, za jednaku podjelu kako je i odlučeno na ostavinskoj raspravi. On smatra kako njegove sestre (jer su žene) ne zaslužuju ništa, a nama prijeti da će se useliti u kuću (s tim da taj čovjek tu nikada nije dolazio od 1980-tih). Ostali suvlasnici dolaze uvijek kao gosti, u dobrim smo odnosima i oni žele da ta kuća bude pola na mami, pola na teti do njene smrti, pa na meni jer se ja brinem o njoj (ona je osoba s invaliditetom).

Kako se zaštititi od njega? Za bolje razumijevanje moram navesti još par informacija: Na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika nisu mogli odrediti broj čestice kuće jer je to sve rascjepkano, kuća nije ucrtana ni nakon obnove, pa su odustali i svu imovinu podijelili na 6 dijelova - s namjerom da će se oni kasnije razdijeliti, međutim to se nije nikad dogodilo. Isto tako, iako zemljišta nisu pravno sređena, svatko od djedovih sinova obrađuje po jednu česticu (masline i sl.). Mi se želimo dogovoriti, no očito nije moguće pošto taj čovjek sve češće i češće zove, dolazi sa sinovima na susjednu česticu do naše kuće, prijeti, vrijeđa, i pokušava sve okupirati. Ja sam dosta mlađi, samo s majkom i invalidnom tetom, i očito to koristi jer dok je otac bio živ to nije radio. Mi njemu ne osporavamo tu njegovu šestinu (osim kuće), ali on ne pristaje na nikakav dogovor. Koje su mogućnosti, ili koje bi pravne korake trebalo poduzeti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija