Jump to content

Ovrha - odnos FINA i HZMO (mirovinsko)


sportbilly10

Preporučene objave

Pozdrav, molim odgovor ako je netko imao sličnih iskustava sa sljedećim (ili nije, ali zna odgovor :) )

osoba se nalazi u mirovini i (bila je) u dugogodišnjoj blokadi i to od strane od 3 ovrhovoditelja (svi proveli ovrhu putem FINE na novčanim sredstvima) - dvije banke (čije potraživanje su okupile svima poznate agencije) te od strane još jednog ovrhovoditelja (d.o.o. društvo). Dakle, na prvom mjestu je bio ovrhovoditelj "A", iza njega ovrhovoditelj "B" te na kraju ovrhovoditelj "C". Što se tiče papirologije, ništa nije sporno i sve ovrhe su u redu (pravomoćne sudske odluke, zadužnica i sl.). SItuacija je vremenom išla ovako: Ovrhovoditelj "A" je uzimao četvrtinu mirovine, ostalo je išlo na zaštićeni račun, dakle cijelo vrijeme blokade namirivao se samo ovrhovoditelj "A", ostali ništa. Dok je to trajalo, sa ovrhovoditeljem "B" je postignut sporazum, dug je podmiren i on je povukao ovrhu sa "FINE". Obzirom da je prošlo dosta vremena (3 godine nije bilo uplate i sl.), temeljem člana 12. ZPONS-a, FINA je prestala da provodi ovrhu ovrhovoditelja "C". Dakle, u FINI je ostao samo ovrhovoditelj "A", sa kojim je isto, na kraju, postignut sporazum, dugovanje je podmireno i on je također obustavio ovrhu na FINI, čime je osoba bila u potpunosti deblokirana i njen očevidnik u FINI je "nula". Dakle, osoba je u FINI "čista", Međutim, problem nastaje u HZMO (mirovinsko) koje NE obustavlja provođenje ovrha, već je, nakon deblokade računa, izvršilo transfer četvrtine mirovine prema ovrhovoditelju "A". Nakon upita prema HZMO, rečeno je da se njima treba dostaviti da su dugovanja podmirena i da će TEK TADA obustaviti provođenje ovrha. Temeljem toga, mirovinskom su dostavljene potvrde da su prema ovrhovoditeljima "A" i "B" podmirena dugovanja, a da je prema ovrhovoditelju "C" ovrha obustavljena temeljem člana 12. ZPONS-a (naravno, oni ju mogu uvijek ponovno pokrenuti ako hoće). Međutim, HZMO je reklo da oni ne mogu postupati temeljem obustave ovrhe po članu 12. ZPONS-a te da će oni početi ovrhovoditelju "C" uplaćivati mjesečno četvrtinu mirovine.

Moje pitanje glasi: ukoliko je FINA obustavila provođenje ovrhe temeljem člana 12. ZPONS-a (koja je i započela ovrhu), može li mirovinsko i dalje nastaviti provođenje ovrhe, odnosno, mora li mirovinsko "poslušati" FINU koja je obustavila ovrhu?

Puno hvala na odgovorima i pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve tri ovrhe su započete dok je osoba još bila u radnom odnosu i primala plaću iz radnog odnosa, a nastavile se nakon što je osoba otišla u mirovinu. Dakle, ovrhe su započete putem FINE na novčanim sredstvima, a osoba nema drugih novčanih primanja osim (tada) plaće, a (sada) mirovine. Ovrha "A" se provodila cijelo vrijeme, dok su ovrha "B" i ovrha "C" bile na "čekanju" jer se nije provela ovrha "A" do kraja. Dok je trajala ovrha "A" (u praksi i jedina koja se naplaćivala), sa ovrhovoditeljem "B" je postignut sporazum, dug podmiren i ovrha "B" je povučena na FINI od strane ovrhovoditelja. Ovrha "A" još uvijek traje (ovo je jako bitno). Dakle, što se tiče FINE, ovrha "B" više ne postoji. Kao je prolazilo vrijeme stekli su se uvjeti po članu 12. ZPONS-a (prošlo 3 godine nenaplate...) i FINA obustavlja ovrhu "C" (još uvijek trahe ovrha "A"). Dakle, ovrha "B" je povučena, ovrha "C" obustavljena temeljem člana 12. ZPONS-a (sve u FINI). Sada dolazimo do sljedećeg: osoba potpisuje sporazum sa ovrhovoditeljem "A", podmiruje dug u cijelosti i ovrhovoditelj "A" povlači ovrhu na FINI. Dakle, osoba je trenutno u FINI apsolutno "čista" i deblokirana. Međutim, prilikom isplate prve mirovine nakon deblokade od strane FINE, HZMO ipak uzima četvrtinu mirovine i dalje ju uplaćuje ovrhovoditelju "A". Nakon upita prema HZMO zašto to radi, dolazi odgovor da su kod njih još uvijek aktivne sve tri ovrhe (i "A" i "B" i "C") te traži od dotične osobe da HZMO-u dostavi dokumentaciju da su ovrhe podmirene. Nakon što se dostavlja adekvatna dokumentacija da su ovrhe "A" i "B" podmirene (izjave ovrhovoditelja o podmirenju) te dokument iz FINE da je ovrha "C" obustavljena temeljem člana 12. ZPONS-a, HZMO odgovara da će povući ovrhe "A" i "B", međutim ne priznaje obustavu ovrhe "C" temeljem člana 12. ZPONS-a i najavljuje da će započeti sa uplatom četvrtine mirovine direktno prema ovrhovoditelju "C". Dakle, može li HZMO nastaviti uplate prema ovrhovoditelju "C" iako je ista obustavljena temeljem člana 12. ZPONS-a? (Naglašavam da se ovrha od početka vodi putem FINE).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , sportbilly10 je napisao:

najavljuje da će započeti sa uplatom četvrtine mirovine direktno prema ovrhovoditelju "C".

Ovaj dio mi nije jasan. Na koji način i temeljem kojih ovlasti će uplate vršiti direktno u koristi računa ovrhovoditelja, ako je u pitanju ovrha na novčanim sredstvima preko FINA-e? Ovakvo postupanje bi dolazilo u obzir da im je ovrhovoditelj sam dostavio ovršnu ispravu sa zahtjevom za isplatu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija