Jump to content

Založno pravo na ovršenoj nekretnini


pofukk

Preporučene objave

Na ovršenu nekretninu zabilježeno je založno pravo. Ovrhovoditelj je pokrenuo ovršni postupak, a s obzirom na to da je utvrđena vrijednost nekretnine manja od duga zanima me sljedeće:
- da li se dug s obzirom na upisano založno pravo prenosi na kupca preko dražbe ? 

Na zaključku o prodaji piše da "prodajom nekretnine prestaju prava zaloga makar založni vjerovnici nisu potpuno namireni", dok u prijedlogu za ovrhu (odvjetničkog ureda) piše "zabilježbom ovrhe u zem. knjigama ovrhovoditelj stječe pravo da svoju tražbinu namiri iz nekretnine i u slučaju da treća osoba kasnije stekne vlasništvo nad nekretninom. Nakon zabilježbe nije dopušten upis promjene prava vlasništva niti kojeg drugog stvarnog prava utemeljen na raspoložbi ovršenika, bez obzira na to kad je ta raspoložba poduzeta."

- da li se u prijedlogu za ovrhu pri promjeni prava vlasništva treća osoba smatra i kupac preko dražbe, odnosno da li nakon kupnje preko ovrhe ovrhovoditelj može tražiti naplatu od kupca ?

Zahvaljujem, lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija