Jump to content

mirovina vs opskrbnina


anonimno

Preporučene objave

je napisao:

koja je glavna razlika između utvrđivanja prava na mirovinu i prava na opskrbninu?

zašto netko tko ostvaruje pravo na opskrbninu zbog nemogućnosti privređivanja ne može otići u mirovinu?

Osnovna je razlika što te mirovina pripada temeljem mirovinskog osiguranja nakon postupka provedenog kod HZMO-a, uz pretpostavku da ispunjavaš uvjete iz Zakona o mirovinskom osiguranja i (ako si HB) Zakona o pravima HB, dok je opskrbnina vrsta socijalne pomoći koja pripada samo određenim kategorijama građana (korisnici obiteljske invalidnine, korisnici osobne invalidnine i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ako su nesposobni za privređivanje) temeljem Zakona o pravima HB.

Sličnost ova dva instituta je jedino u tome što se za jednu vrstu mirovine (invalidska mirovina) i za opskrbninu traži nesposobnost za privređivanje. Navedenu nesposobnost u postupku ostvarivanja invalidske mirovine utvrđuje vještak HZMO-a, a kod opskrbnine liječničko povjerenstvo koje ienuje MOBMS.

Valja još dodati da se u postupku ostvarivanja prava na opskrbninu smatra da je nesposobna žena kad navrši 40 godina života ili muškarac kad navrši 50 godina života, dok se mlađim osobama utvrđuje nesposobnost za privređivanje od strane nadležnog liječničkog povjerenstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija