Jump to content

Sjenica uz ogradu i pomanjkanje prirodnog svijetla


smile1

Preporučene objave

Poštovani,

zamolila bih vas za pomoć. Prije 4-5 godina je iza kuće u kojoj živim sagrađena stambena zgrada (vjerujem da je od kuće udaljena minimalno 3 m) na način je ispod zgrade garaža, zbog čega se dvorišni dio jednog stana u prizemlju podignuo od konačno poravnatog terena cca 1,5 metara. Tako podignut teren omeđen je betonskom ogradom od cca 1,5 metara visine, a na betonski dio je stavljena žičana panelna ograda od cca 0,8 m. Takva kombinacije ograde nalazi se na međi, od koje je moja kuća udaljena cca 0,5m.

2017. godine pokojni otac prijavio je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Upravi za inspekcijske poslove ovakvu gradnju stambenog objekta, odnosno ogradu i uređenje okućnice uz naznaku da investitor nema istaknutu tablu sa podacima. Nikad nismo dobili povratnu informaciju.  Sada, nakon 2 ili 3 godine od useljenja, imam problem sa susjedom koji je kupio stan u prizmelju. Naime, osim što se podizanjem takve zgrade djelomično smanjilo prirodno svijetlo koje dobivam u kuhinju koja služi i kao dnevni boravak (u prizemlju kuće preostaju 3 spavaće sobe, kupaonica i hodnik), susjed je u petak u svom dvorišnom dijelu postavio crnu metalnu sjenicu točno ispred mog kuhinjskog prozora. Kako sam navela, kuća, a time i kuhinjski prozor (nalazi se na 1,6 m od zemlje) je udaljen od ograde cca 0,5 m, a metalnu sjenica je postavljena max 0,5 od njegove strane ograde. Rekla bih da je sjenica visoka cca 2 m, što znači da od konačno poravnatog terena do vrha sjenice razlika 3,5 m što je drastično smanjilo prodor prirodnog svijetla zbog čega je pola dana moralo biti upaljeno svijetlo.  

U petak sam odmah reagirala i rekla susjedu da makne sjenicu doslovno s mog prozora, na što mi je prvo odgovorio da “pretjerujem i da nije strašno i da je on to postavio u svom dijelu dvorišta i da je udaljeno od ograde”. Pozvala sam ga 2 puta da dođe pogledati koliko je mračno u kuhinji zbog podignute sjenice, odbio je. Na kraju je rekao da ide na more i da će pomaknuti u nedjelju (danas) kad se vrati s mora. U međuvremenu je jaki vjetar u petak pomaknuo sjenicu 2 m u desno što bi bila idealna pozicija na kojoj mi sjenica ne bi smetala. Suglasnost za postavljanje sjenice nije tražio.

Dodatno, s bočne kuhinje je također podignuta ograda na isti način (dakle, oko moje kuhinje je L oblik ograde sa istom visinom) i susjed je smjestio kamin tik uz ogradu, gdje je još manja udaljenost od međe, možda 0,4 m. Naravno, zbog malog razmaka je dvorišni dio prilično zadimljen kad god peče roštilj, čak ni dobrosusjedski ne upozori. Za kamin (postavljen prije cca 2 godine) također nije tražio suglasnost.

Što mi je činiti, što mogu poduzeti da se makne sjenica? Koji Zakon / članak Zakona mi ide u prilog, odnosno koja su moja prava u ovoj situaciji? Jer ovako se neće moći živjeti ukoliko susjed vrati sjenicu na mjesto na koje ju je inicijalno postavio, mislim da mi nema pravo oduzimati prirodnu svjetlost, a i ne želim gledati doslovno u tekstilni zid, već je i to što gledam u žičanu panelnu ogradu previše. Također, tj. kuhinji privatnost uopće nemam. 

Evidentno je da susjed uopće ne vodi računa da li svojim konstrukcijama/ postupcima utječe i kako utječe na tuđi posjed te kvalitetu života susjeda stoga zaista bih zamolila za pomoć, očaj me hvata. 

uređeno: od smile1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • smile1 je promijenio naziv u Sjenica uz ogradu i pomanjkanje prirodnog svijetla

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija