Jump to content

Prolaznici - snimanje videa na javnom mjestu i objava snimki


WalkingIn

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Planiram početi snimati i objavljivati (na YouTube-u i sl.) video ture u ovom stilu:

Dakle, vidjela bi se lica slučajnih prolaznika, bez namjernog izdvajanja iz mase (pod "namjernog" mislim da ne bih kadar namjerno fokusirala na određenog prolaznika, ali ako se, recimo, on sam stane ispred mene na autobusnoj stanici, bio bi možda malo duže u krupnom planu u kadru.)

1. Smije li se to?

2. Mora li kamera biti jasno vidljiva ili može biti ona, takoreći, špijunska (na naočalama i sl.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 18. 07. 2022. u 16:15, vas je napisao:

ne, snimka osobe je osobni podatak.

Može li malo detaljnije?

 

Što točno se ne smije? Objaviti tog koji se stao malo dulje u kadar ili se uopće ne smije objaviti snimku na kojoj su slučajni prolaznici kojima je koliko-toliko moguće raspoznati lice? Jer, koliko ja shvaćam zakon, smije se objaviti i lice ako se osobu ne izdvaja iz mase.

 

Ukoliko odlučim snimati i objavljivati ovakve videe, je li jedini način da to legalno izvedem da zamutim lice svakom od prolaznika kojima se ono imalo da raspoznati?

 

Da nadodam još jedno pitanje, smije li se uopće i igdje snimati kamerama koje nisu vidljive? Za običnig građanina koji ne posjeduje nikakve dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Snimanje na javnoj površini nije zabranjeno i nije potrebna nikakva dozvola. Objavljivanje snimaka načinjenih na javnoj površini je dozvoljeno. Nije potrebna suglasnost prolaznika niti zamućivanje lica jer su ljudi na javnoj površini. Ako ne žele biti na snimkama, neka ostanu kod kuće ili se maknu od kamere. Ono što se ne smije je snimati izdvojeno ljude (npr. krupni kadrovi) i objavljivati u kontekstu (tipa "debeli ljudi") koji bi mogao biti uvredljiv ili ponižavajući za onoga koji se nalazi u kadru. Što se skrivenih kamera tiče, tu je riječ o prikrivenom snimanju i tu već postoje zakonske odredbe koje se moraju poštovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija