Jump to content

Rješavanje upisanog tereta jednog od suvlasnika na čestici


Dragutin321

Preporučene objave

Pozdrav, 


Malo čudan naslov ali mi trenutno nije palo na pamet kako drugačije to sročiti :) ( Ako postoji bolji naziv, slobodno moderator izmijeni) 
Uglavnom,  kupio sam jednu česticu ( livada)  koja se je u gruntovnici nalazila u zemljišnjoknjiškom ulošku sa još dosta drugih čestica. 
To jest, kada bi otišao na stranicu oss.uredjenazemlja.hr i upisao tu česticu, onda bi se otvorio uložak na kojem je upisana ta čestica i još 7-8 drugih. 
Naravno na dnu je  upisano i preko 50 vlasnika sa svojim "udijelima".  Uglavnom, ništa "novo" za naše zemljišnje knjige. 

Dio oko raščiščavanja vlasništva mi nije problem i to znam kako se riješava i neće biti problem jer taj dio sam provijerio sa ostalim ljudima koji su upisani pošto su uglavnom svi lokalni/domaći ljudi i potvrdili su mi da nije njihovo tj da je pravi vlasnik osoba od koje sam to kupio.  Ono što me zanima je kako se  riješava teret upisan na takvim zemljoknjižnim ulošcima jer u tom ulošku su upisana 2 tereta vezana uz jednog upisanog suvlasnika i to u korist centra za socijalnu skrb ( suvlasnik je bio korisnik socijalne pomoći koliko sam uspio saznati).  Radi se o udijelu 120/2160 i taj udio se odnosi na sve čestice koje su upisane  u zemljišnjoknjiškom ulošku.  

S jedne strane, mogu sve to ostaviti kako je i biti upisan samo u jedan udijel i kao posjednik jer čisto sumnjam da će država ići prodavati taj udio na kakvoj aukciji jer sumnjam da je kupovina ovakvih udijela nekom primamljiva, ili sam u krivu ? 

S druge strane, ako se odlučim to sve raščistiti ( velim, dio oko vlasništva nije problem) na koji način se riješava taj teret ?  Briše li se sa čestica koje sam ja kupio i za koje se ispostavi da osoba (  na čiji je udio upisan teret) nije niti bila vlasnik tih čestica  ili bi morao platiti određeni iznos  dugovanja ?  Npr, provjere se dugovanja te se nekim izračunom dobije iznos koji otpada samo na česticu koju sam ja kupio?   Jer ne bi mi bilo logično da traže od mene da platim puni iznos dugovanja ako je taj isti teret i dalje upisan za ostale čestice u zemljoknjiškom ulošku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. Taj dio mi nije problem riješiti tj raščistiti  da vlasništvo na kraju bude 1/1.   Nepoznanica mi je ovaj dio s teretom koji je upisan na  jednog od "vlasnika". 
U međuvremenu sam došao do informacije da se jednostavno trebam javiti  centru za socijalnu skrb ( pošto je na temelju njihovog traženja upisan teret) te s njima dogovoriti brisanje založnog prava, tj napraviti "prijedlog za brisanje založnih prava" na samo te dvije čestice koje sam ja kupio.   
A sad, hoće li oni to htjeti napraviti ili će tražiti nekakvu naknadu ( i koliko), to mi je još uvijek nepoznanica koju ću pokušati razriješiti sljedeći tjedan. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija