Jump to content

Gradnja ograde


ToniCicak

Preporučene objave

Pozdrav, 

Trebao bih par pravnih savjet ovako iz prve ruke. Naime kupili smo građevinsku česticu, te dok je projekt za kuću u izradi odlučili smo urediti dvorište te napraviti novu ogradu (između ostalog rušiti i staru žičanu koju je sa lijeve strane napravio susjed). U razgovoru sa dotičnim susjedom, dobili smo informaciju da je on financirao sam tu ogradu i da je ona u cijelosti na njegovoj čestici, tj. ne prelazi na našu među. Radi potreba projekte dokumentacije, angažirali smo geodeta koji je na kraju utvrdio da je međa tj susjedova ograda cijelom svojom dužinom (cca 90m) nekakvih 30-tak cm na našoj međi, dakle cijeli parapet i recimo još 15-tak cm koje si si susjed prisvojio jer je navodno prije 60-tak godina tako dogovorio sa prijašnjim vlasnikom. Ugl, radi dobrosusjedskih odnosa rekli samo da nema problema i da ćemo novu ogradu raditi na istom mjestu na što susjed pristaje. Do problema dolazi prilikom kopanja "temelja" ograde i do pozivanja na tužbu, blokiranja radova, vrijeđanja itd. Naime majstor koji radi iskop i novu ogradu, prilikom kopanja malim bagerom je počupao korijenje koje se protezalo od susjedovih biljaka (zasađenih cca 5 cm od stare ograde, dakle raslo je praktički na našoj međi po očitanju geodeta) na našu među.

Kako umiriti susjeda i može li mi stvoriti kakve pravne probleme? Žali se na uništene biljke, kako su se sve posušile, na uništeni vrt, na povredu međe, očito ne prihvaća stvarno utvrđenu među te i dalje tvrdi da je ograda na njegovoj zemlji, prijeti koje kakvim inspekcijama, tužbama, te ne dopušta mom majstoru da nastavi posao? Što učiniti?

uređeno: od ToniCicak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brzo nažalost ništa osim dogovriti se. Naime, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima među susjedskim pravima propisuje da vlasnik smije iz svojeg zemljišta istrgnuti žile i korjenje tuđeg drveća i ostalog raslinja kao i odsjeći grane tuđeg drveta koje se nalaze u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine i zadržati ih za sebe. Kako je izmjerom utvrđeno da je ograda na vašoj nekretnini u biti ste imali svako pravo zadrijeti u korijenje čak i da se protezalo sa susjedne nekretnine, jer samom tvrdnja da je ograda u njegovom nema pravne osnove niti vam bilo kakve inspekcije tu mogu nešto. Međutim, isto tako se susjed ne mora složiti s novom izmjerom te zakomplicirati život s sudskim uređenjem međa koja može rezultirati tako da sud odredi među prema kat. nacrta što je prvo kako će je sud pokušati urediti pa ispadne kako je mjernik odredio, no može ako to nije moguće i prema posljednjem mirnom posjedu a to bi onda značilo da je ograda u njegovoj nekretnini. Da ne spominjem i moguću posjedovnu ili vlasničku tužbu kojim se dodatno komplicira sve i nažalost traje. Spomenuh prvo dogovor jer na kraju krajeva i vi možete ustati vlasničkom tužbom ili tražiti sudsko uređenje međa pa nek susjed vidi isplati li se dramit zbog par biljaka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija