Jump to content

Privatna stomatološke prakse - obrt, j.d.o.o ili d.o.o


dpernar

Preporučene objave

Poštovani,

U početku sam osnivanja privatne stomatološke ordinacije. Da li znate koju vrstu trgovačkog društva otvoriti; obrt, j.d.o.o ili d.o.o? Također ukoliko znate, da li je to potrebno napraviti unaprijed odnosno prije uređenja same ordinacije te ishođenja mišljenja HZZO-a i nadležne komore o opravdanosti osnivanja privatne prakse?

Unaprijed hvala,

Domagoj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, ovdje na forumu sam pročitao sljedeće:

"Zdravstveni djelatnici u privatnoj praksi ne otvaraju obrt već samostalnu djelatnost koja spada u slobodna zanimanja.

S poreznog aspekta, svakako je bolje (i izuzetno jednostavnije) da poslovanje vodite kao samostalnu djelatnost a ne putem trgovačkog društva (d.O.o.-a)"

 

Da li imate savjete oko toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Od ovog tu gore nabrojanog, najbolje vam je ići odmah na d.o.o. jer u obrtu odgovarate za obaveze svojom imovinom, a j.d.o.o. nema smisla otvarat jer povrh početnog troška od 1.000 kn, kasnije ćete morat izvršiti dokapitalizaciju firme i platiti 19.990 kn za temeljni kapital plus još 3.000 kn bilježniku i uz to 25% dobiti mora ići u rezerve kako bi se stvorio uvjet da j.d.o.o. postane d.o.o.

Platite 20.000 kn za temeljni kapital i još 500 kn troškova (ako ćete ići preko sustava START, preko bilježnika računajte na 3.000 kn minimalno) za registraciju da ste mirni na duži period. Prilikom isplate dobiti, platiti ćete efektivno cca 21% poreza (porez na dobit 10% do 7.5 milijuna + porez na dohodak od kapitala 10% + prirez u ZG 18%). Još postoje metode kako da dođete do gotovine bez da si isplaćujete dobit tako da je elegantno. Osnovica na koju ste se dužni prijaviti je niža kod d.o.o. nego kod samostalne djelatnosti.

2) Sudeći prema stranici HKDM-a, prvo trebate napraviti osnivački akt društva ako ćete ići na d.o.o., dati im ga na uvid i tek kad dobijete rješenje da je u skladu sa zakonskim propisima krenuti u postupak registracije i nakon registracije podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja za prostor.

3) Jednostavnije je jer nema registracije, nemate obavezu javne objave rezultata, knjigovodstvo je jednostavnije.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je bilo više izneseno da si to uzmete u obzir, ali na vašem mjestu ja bih išao na d.o.o.

Pogledajte si na stranici HZZ-a poticaje za samozapošljavanje da vam olakšaju barem malo početak poslovanja i ako idete pokretat posao uz pomoć poticaja, možete si samo plaćati doprinose bez obaveze isplate plaće da si možete malo olakšat situaciju.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija