Jump to content

Tužba za raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju


Aequitas123

Preporučene objave

Poštovani,

Tužiteljica u svojstvu primateljice uzdržavanja, sada pokojna, je za vrijeme života pokrenula parnični postupak radi raskida ugovora o doživotnom uzdržavanju, kojim nakon smrti ostavlja nekretninu tuženici, davateljici uzdržavanja.

Obzirom je za vrijeme života, a nakon sklapanja ugovora, sačinila dvije oporuke gdje jednom ostavlja u nasljedstvo istu tu nekretninu koja je predmet ugovora o doživotnom svom susjedu, koji je zaista i brinuo o njoj za vrijeme života, dok tužena/davateljica nije nikada niti pitala za tužiteljicu/davateljicu uzdržavanja.

Jasno, oporuka kojom susjedu ostavlja u nasljedstvo nekretninu koja je predmet ugovora nije validna, budući ugovor o doživotnom uzdržavanju iznaslijeđuje oporučne i neoporučne nasljednike.

Sada imamo situaciju, da je tužiteljica za vrijeme parničnog postupka umrla, a postojala je velika šansa da i uspije s tužbom za raskid, postavlja se pitanje na koji način bi susjed/oporučni nasljenik mogao stupiti u parnicu na mjesto pokojne tužiteljice/davateljice uzdržavanja, sada pokojne? Subjektivna preinaka ne dolazi u obzir, jer je potreban pristanak tuženika, na što neće pristati. Razmišljala sam da sukladno odredbi čl. 215. st. 1. ZPP-a susjed, oporučni nasljednik, koji je doista i brinuo o tužiteljici, stupi u parnicu i nastavi postupak? Smatra li se on nasljednikom u vidu odredbe čl. 215. st. 1. ZPP-a?

Hvala svima na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija