Jump to content

Obiteljsko nasilje u kućanstvu drugog roditelja


MylaKamena

Preporučene objave

Mi imamo jednu složenu sitaciju. 

Živim sa suprugom i njegovom kćerkom iz prvog braka nekoliko godina. Kada je biološka majka željela rastavu, željela je i dijete, dobila je odgovor od muža "može, ali dijete ostaje u kući i ti preuzimaš kredit". Nije pristala, otišla je i mjesecima se nije javljala. Dijete je tada imalo 9 godina i razboljelo se od gihta koji je posljedica stresa. Od tada na ovamo je bilo svašta, ali ono što se konstatno proteže je psihičko maltretiranje tog djeteta od rođene majke. Samo gleda kako da izazove neku emociju i da se dijete rasplače - ili emotivnim ucjenama ili prijetnjama (da će morati živjeti s njom, a ne više s tatom) ili tako da ona glumi žrtvu pa se dijete sažali. Dijete ide na psihološko savjetovalište u ERF, nekoliko puta mjesečno. U Centru su obaviješteni, ali usprkos svim događanjima u Centru za socijalnu skrb i dalje žele da se dijete viđa sa majkom. I trenutno ima dijagnosticiran gastritis kao posljedicu psihosomatskog poremećaja. Također je dijete bilo seksualno zlostavljano od bratića sa strane majke i to dok je s njom bilo u posjeti toj strani familije. Sve je završilo na sudu - čekamo presudu i rješenje.

Trenutno se dogodio novi moment kada nas je kontaktirao bivši partner biološke majke i rekao da ga je varala (kao što je s njim varala oca djeteta) i da ga je napala nožem i prijetila da će ubiti prvo njega, a onda oca djeteta i mene (pomajku). Došla je policija i ona je okrenula sve tako da je ispalo da je on nju ustvari napao. Kako kažu žena je u toj situaciji dva koraka ispred muškarca tako da je nezahvlana situacija. Obratili smo se Centru i oni su rekli da je policija dužna njih kontaktirati u slučaju bilo kakvog nasilja u domu djeteta ili u domu gdje dijete ne živi. Njih nitko nije kontaktirao, međutim mi smo dobili to rješenje od bivšeg partnera. To postoji i stvarno je, nije izmišljena priča. 

Već smo razmišljali o tome da joj se oduzme skrbništvo, ali smo čuli da je to praktički nemoguće. Dijete ima sada 13,5 godina i uglavnom ne želi ići kod majke, ne voli kad zove na telefon jer stalno gnjavi i ponavlja uvijek iste rečenice, stalno želi nešto šefovati i da se radi onako kako ona hoće iako uopće ne sudjeluje aktivno u djetetovom životu. U ovih 5-6 godina niti jednom nije otišla u školu, samo prigovara za ocjene, a ne pomaže kada treba učiti - još i laže da je radila s djetetom, no dijete priznaje doma da nisu baš ništa radili nego samo gledali TV i mobitel. 

U tom iskazu u policiji je (sigurno je lagala jer je ona takva osoba - laže čim otvori usta) i ispalo je da je taj njezin bivši partner kockar i alkoholičar i da ju je zaključavao u spavaću sobu i fizički napadao, trgao robu s nje i slično. U to ne vjerujemo niti 1%, ali to je njezina izjava. 

Kako nam priča dijete koje je ipak tamo provodilo određeno vrijeme - ona je ta koja je incidentna. Izaziva svađe, psuje, dere se, zapovijeda. A prema izjavama bivšeg partnera ona je više puta otišla van dok je dijete ostajalo s njim samo u stanu preko noći. Tata je tražio da upozna čovjeka s kojim dijete provodi vrijeme, ali ona to nije dozvoljavala. Tek smo ga upoznali nakon ovog incidenta kada nam je pristupio putem društvene mreže. On je rekao da je ona više puta rekla da ju baš briga što će biti s djetetom i da je s tatom i da ju to ne zanima nego samo alimentacija i da će ona pokrenuti postupak oduzimanja skrbništva jer ona želi da ona dobiva alimentaciju (ona trenutno ima ovrhu peko FINE i uzima joj se 800 kn mjesečno - iznos na koji je pristala, ali nije željela uplaćivati pa je tata pokrenuo ovrhu).

 

Moje pitanje je sljedeće: 

- ako su istinite tvrdnje koje je navela u policiji (o zlostavljanju od strane bivšeg partnera) nije li to okruženje bilo opasno za dijete i nije li njezina procjena karaktera ipak loša? Trenutno ima opet novog partnera koji je navodno bio u zatvoru zbog droge. Nije li to sve skupa značajno da se Centar umiješa i dozvoli viđanje pod nadzorom ili ograničeno viđanje ili nešto drugo? Napominjem ponovo da dijete nema veliku želju za viđanjem, i to se sada svelo na jednom mjesečno od par sati i djetetu je to dosta. 

- ako su te njezine tvrdnje neistinite, ako istinu govori bivši partner - nije li to još opasnije da je dijete tamo - s osobom koja je prijetila da će ubiti tatu i pomajku? Majka koja je jako tukla dijete, a i to smo naknadno saznali jer je tata puno radio i uglavnom nije bilo doma jer ona nije željela raditi, a nikada joj nije bilo dosta novaca. 

 

Ovo je sve kao u nekog glupoj sapunici i da je na TV-u ja bih se smijala, ali ovo je stvarnost i nije mi nimalo smiješno. Molim vas savjet kako postupiti prema Centru? 

I moj muž se boji nje i tog novog partnera jer uopće ne znamo tko je ta osoba i što je kadra napraviti (navodno je prijetio smrću bivšem partneru). I on se boji ako ju stjeramo u kut da će se ponašati kao ranjena zvijer i tek onda postati opasna. Muž predlaže da pričekamo još, da dijete i tako ne želi ići tamo - a s vremenom će htjeti sve manje i da će se onda ta napetost smiriti. 

 

Čisto za upotpunjavanje slike, dijete je mene prihvatilo predivno i imamo krasan odnos pun ljubavi. Kada god treba nešto, a tata ne stiže odmah mene zove, ponekad i prvo mene zove. Dakle mi živimo lijep, stabilan obiteljski život. Svatko si je našao svoje zadovoljstvo u odnosima i svi smo sretni i zadovoljni. Nema napetosti, nema glumljenja, nema laži. Naš dom je naša sigurna luka i rado se tu sklanjamo. Tako da nam je ovo ogroman šok jer često pričamo kako bilo kakvo nasilje nije rješenje (dijete nosi naočale i ne izgovara pravilno R pa je izvrgnuto ismijavanju u školi), govorimo kako je ključ u komunikaciji i da su svi problemi rješivi. Također ima problema u školi i od ove školske godine ide prema individualiziranom programu za matematičke predmete jer usprokos svim našim nastojanjima, nije išlo i nalaz timske obrade je pokazao da ima smanjenje kognitive sposobnosti. Mi smo doma skroz u redu s tim i nikome to ne smeta. Ali biološka majka zna ismijavati dijetete "da ništa ne ide više, a ne samo matematika" i bila je bijesna i prijetila da će tužiti sve (nas i ERF i učitelje) da smo proglasili njezino dijete glupim. Njezin nivo je također da samo ludi ljudi idu kod psihologa, a dijete ide pa onda nije nešto u redu s djetetom. 

 

Kako se nositi sa agresivnom manipulatoricom u ovakvoj situaciji? Kako Centar to ne vidi? Koje su ovlasti Centra uopće? Što oni mogu napraviti? Previše puta smo vidjeli u novinama da se Centar nije umiješao na vrijeme i da je bilo prekasno za nekog iz priče... Moramo li to stvarno prolaziti? Nema li neki drugi način? Neki drugi put? 

Hvala na čitanju ove priče i unaprijed hvala na odgovorima. 

uređeno: od MylaKamena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju trebate tužbom tražiti izmjenu pravomoćne sudske odluke u dijelu kojega smatrate loše uređenim. Može se tražiti izmjena susreta i viđanja, kao i visine alimentacije istovremeno. Vama ide u prilog da sud uredi novonastalu situaciju, jer ste se do tada dužni pridržavati postojeće sudske odluke, a što ne činite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možemo li tražiti druženje uz nadzor?

Koliko traju takvi postupci (mjeseci, godine..?)

Što bi bilo u međuvremenu s viđanjem? 

 

Napominjem da je nas stvarno strah, do sada se nismo bojali jer je taj bivši partner bio pozitivna ličnost i dijete se nikad nije žalilo na njega, ali sada je situacija drugačija kada njega nema u priči. Majka je manje počela tući dijete od kada je s njim, a u potpunosti prestala kada sam ja došla u njihov život jer je jednom fizički bila izrazito gruba prema djetetu dok je bila kod nas u kući i ja sam joj rekla da se ne može tako ponašati i povlačiti dijete koje je sposobno hodati i koje je poslušno.

Kakav će sada biti odnos kada nema treće osobe? Već je pokazala agresivno ponašanje nedavno kada je prisiljavala dijete da razgovara sa tom drugom stranom obitelji (gdje se dogodio seksualni napad) i to putem video poziva što je dijete odbijalo, ali je moralo. Što ako se ponovo okomi na dijete i krene za fizičkim zlostavljanjem? Trebamo li čekati da se prijeđu sve granice ili se može nešto i spriječiti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 45 minuta, MylaKamena je napisao:

Možemo li tražiti druženje uz nadzor?

Da.

prije 45 minuta, MylaKamena je napisao:

Koliko traju takvi postupci (mjeseci, godine..?)

Ovisi o koječemu, ali ovo je jedino konkretno rješenje.

prije 46 minuta, MylaKamena je napisao:

Što bi bilo u međuvremenu s viđanjem? 

Može se tražiti da sud donese odluku o privremenoj mjeri, a koja bi bila na snazi do okončanja ovog sudskog postupka, tako bi izbjegli situaciju da dijete mora viđati majku prema dosadašnjoj pravomoćnoj presudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija