Jump to content

Pitanje-razumni rok


anonimno

Preporučene objave

Može li mi netko odgovoriti koja je razlika između ustavne tužbe zbog nedonošenja akta u razumnom roku (kao iznimka kako nije potrebno iscrpiti cijeli pravni put) i istog tog zahtjeva (za suđenje u razumnom roku) a koje je regulirano odredbama Zakona o sudovima. jako su slični i osim naziva "ustavna tužba" i "zahtjev" gotovo isti je postupak.

 

Unaprijed hvala. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na suđenje u razumnom roku

• Stranka u sudskom postupku koja smatra da nadležni sud nije odlučio u razumnom roku o njezinom pravu ili obvezi ili o sumnji ili optužbi za kažnjivo djelo, može neposredno višem sudu uputiti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

• Nije više u nadležnosti Ustavnog suda povodom Ustavne tužbe.

• Ako se zahtjev odnosi na postupak koji je u tijeku pred Visokim trgovačkim sudom, Visokim prekršajnim sudom ili Upravnim sudom Republike Hrvatske, o zahtjevu će odlučiti Vrhovni sud Republike Hrvatske.

• Ako sud utvrdi da je zahtjev podnositelja osnovan, odredit će rok u kojem sud pred kojim je postupak u tijeku mora odlučiti o pravu ili obvezi, te odrediti primjerenu naknadu koja pripada podnositelju zbog povrede njegovog prava na suđenje u razumnom roku.

• Naknada se isplaćuje iz državnog proračuna u roku od 3 mjeseca

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znači da nema više iznimke kod podnošenja ustavne tužbe, jer ovim "razumni rok" nije više u nadležnosti Ustavnog suda povodom ustavne tužbe, već povodom zahtjeva??

 

Ustavna tužba se onda sad podnosi isključivo kad se iskoristesvi pravni putevi???

 

Zašto onda nije ukinuta ta odredba? Sorry kaj gnjavim ali htjela bi to razjasniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima iznimke

 

Ustavna tužba

• Ako je zbog povrede ustavnih prava dopušten drugi pravni put, ustavna tužba može se podnijeti tek nakon što je taj pravni put iscrpljen. To znači da prethodno treba koristiti žalbu u upravnom ili sudbenom postupku, a u stvarima u kojima je dopušten upravni spor, odnosno revizija u parničnom ili izvanparničnom postupku, pravni put je iscrpljen nakon što je odlučeno i o tim pravnim sredstvima.

• IZNIMKA - Ustavni sud će pokrenuti postupak po ustavnoj tužbi i prije no što je iscrpljen pravni put, u slučaju kad o pravima i obvezama stranke ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog dijela nije u razumnom roku odlučio sud ili u slučaju kad se osporenim pojedinačnim aktom grubo vrijeđaju ustavna prava, a potpuno je razvidno da bi nepokretanjem ustavnosudskog postupka za podnositelja ustavne tužbe mogle nastati teške i nepopravljive posljedice.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ipak sam pronašla odgovor u nekim ranijim pitanja na ispitu, pa ukoliko nekog zanima odgovor je slijedeći.

 

Mora se krenuti sa zahtjevom neposredno višem sudu ili ovako:

općinski ....županijskom, ako županijski odbije...vrhovnom, a ako i on odbije, e tek onda ide ustavna tužba.

Ako i ustavna tužba bude odbijena...tužba Europskom sudu za ljudska prava.

 

Unatoč navedenom, zahvaljujem anonimnoj kolegici/kolegi na trudu oko odgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Problem je nastao jer su prvo predvidjeli u. tužbu u zakonu o ustavnom sudu , da se njome može koristiti prije iscrpljenog pravnog puta.

Potom je Zakon o sudovima odredio kome se podnosi tužba zbog suđenja u nerazumnom roku, i faktički obligatorno odredo pravni put.

Dakle, sadržajno zakoni nisu usklađeni, tj. Z. o ustavnom sudu trebalo bi izmjeniti tako da se sada tužba zbog suđenja u nerazumnom roku podnosi nakon što je iscrpljen pravni put ,određen Zakonom o sudovima. Zakoni su koma. Ja pokušavam memorirati želj. i cestovni promet i mislim da ću odustati jer su neusklađeni, nedorečeni, nerazumni npr. upućuju na zoo za ograničenje visine odgovornosti. Koji shit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija