Jump to content

Povrat poreza na dohodak


cvrtila

Preporučene objave

Odgvor Porezne uprave na pitanje gore postavljeno (ako nekog interesira)
Godišnju poreznu prijavu (Obrazac DOH) obvezno podnosi:

• porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga

• porezni obveznik - rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.

Porezni obveznici mogu podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH) kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka tj. radi priznavanja poreznih olakšica, temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže, a bitnih za utvrđivanje prava na:

-       dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu,

-       dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece),

-       umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici, te

-       dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Obrazac ZPP-DOH podnose i oni porezni obveznici:

-       koji žele preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu

-       koji su platili porez na dohodak u inozemstvu te žele da im se uračuna u tuzemnu poreznu obvezu

-       koji žele isplatu povrata više plaćenog poreza na određeni račun (ukoliko ih ima više) i

-       nasljednici koji podnose godišnju poreznu prijavu u ime umrle osobe.

Godišnjim dohotkom na koji se primjenjuje poseban postupak smatra se ukupan dohodak od nesamostalnog rada i drugi dohodak koji se ne smatra konačnim ostvaren u poreznom razdoblju.

Porezna uprava po službenoj dužnosti utvrđuje obveznicima u posebnom postupku ukupan godišnji dohodak i ukupan godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak te im dostavlja privremeno porezno rješenje najkasnije do 30. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu. U slučajevima da porezni obveznik do 30. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu ne zaprimi privremeno porezno rješenje za proteklu godinu a smatra da ispunjava uvjete iz članka 51. Zakona o porezu na dohodak  odnosno da je isto trebao zaprimiti te nije u skladu s člankom 52. Zakona izuzet iz primjene posebnog postupka može do 31. srpnja tekuće godine za prethodnu godinu odnosno do propisanog roka za podnošenje prigovora podnijeti zahtjev za izdavanjem privremenog poreznog rješenja u kojem će navesti podatke temeljem kojih smatra da se na njega trebao primijeniti poseban postupak.

U slučaju provedbe posebnog postupka, kojim je utvrđeno da razlike godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili povrat nema ili da bi troškovi utvrđivanja i naplate poreza ili povrata poreza bili nerazmjerni naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak, Porezna uprava neće poreznim obveznicima dostavljati privremeno porezno rješenje.

S obzirom na navedeno ukoliko ne podnesete ZPP-DOH obrazac kojim bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka tj. radi priznavanja poreznih olakšica Porezna uprava će po službenoj dužnosti utvrditi u posebnom postupku ukupan godišnji dohodak i ukupan godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak te Vam dostaviti privremeno porezno rješenje ili ukoliko se utvrdi da razlike godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili povrat nema ili da bi troškovi utvrđivanja i naplate poreza ili povrata poreza bili nerazmjerni naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak, Porezna uprava neće poreznim obveznicima dostavljati privremeno porezno rješenje.

Lp,
 
 
 
 
AEdFTp5163TDDSU1bEXim15OvrC2SYVQtO_-3MD-92LE=s40-p-mo
OdgovorProslijedi
 
 
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija