Jump to content

Postupak za utvrđivanje invalidnosti


Neike

Preporučene objave

Poštovani,

tražim pomoć i savjet za osobu iz socijalno osjetljive skupine. Zanima nas što je potrebno napraviti da bi se utvrdila invalidnost kod osobe koja boluje od duševne bolesti dugi niz godina.
Kako izgleda taj postupak određivanja postotka invalidnosti na temelju duševne bolesti, što se i kome treba podnijeti? Osoba bi voljela raditi na radnim mjestina koja su primjerena za nju, ali su joj rekli da je za to potrebno najprije utvrditi invalidnost.
Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-iz mog iskustva, ja sam osobno otišao u HZMO (ponijeti svu medicinsku dokumentaciju), predao zahtjev za utvrživanje invaliditeta (postotak oštečenja) i invalidnosti (stupanj težine funkcioniranja unutar utvrđenog invaliditeta) HZMO Vas šalje na vještačenje u ZOSI

- ako smatrate da imate na neko pravo iz socijalne skrbi (doplatak za njegu i pomoć, osobnu invalidninu) javite se u CZSS, gdje će Vas isto o svemu upoznati, na krtaju isto završavate na vještačenju u ZOSI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za prava iz mirovinskog osiguranja, ona se ostvaruju na temelju prijedloga izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Dakle, prije HZMO prvo kod liječnika obiteljske medicine.

ZOSI utvrđuje postoji li gubitak radne sposobnosti (može biti djelomičan/potpuni), a HZMO donosi rješenje u upravnom postupku.

S tim da rješenje može biti i negativno neovisno o postojanju invalidnosti ako nisu ispunjeni uvjeti za ostvarivanjem prava na invalidsku mirovinu.

Također je moguće podnijeti zahtjev za utvrđivanjem tjelesnog oštećenja, također HZMO-u na temelju prijedloga liječnika.

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovorima.
Jučer smo tražili zakone i naišli smo na ovaj - Uredba o metodologijama vještačenja, Narodne novine, broj 67/17.
Čini nam se da bi postupak utvrđivanja invalidnosti, koja osobi treba za adekvatno zaposlenje, bio opisan u člancima 20. do 23. pod

IV. VJEŠTAČENJE STUPNJA OŠTEĆENJA ORGANIZMA – TJELESNOG OŠTEĆENJA 
V. VJEŠTAČENJE TEŽINE INVALIDITETA – OŠTEĆENJA FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI članak 21. i 22. te
VI. UTVRĐIVANJE STATUSA OSOBE S INVALIDITETOM

ali nismo skroz sigurni, pa da li možda znate da li je to to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo vrijedi samo za postupak utvrđivanja invaliditeta i invalidnosti 

Postupak za ostvarivanje prava na temelju vrste i stupnja oštećenja organizma – tjelesnog oštećenja iz područja socijalne skrbi i mirovinskog osiguranja pokreće se na zahtjev "OSOBE" koja podnosi zahtjev kod nadležnog tijela koje odlučuje o pravu (Uredba o metodologiji vještačenja članak 20. st. 1) dakle bez liječnika opće prakse

 Potrebno je što prije podnijeti zahtjev kako bi se pokrenuo upravni postupak s obzirom da se na  vještačenje čeka malo duže, a sva prava, ako ih dobijete riješenjem, vrijede od dana podnošenja zahtjeva

PS: Moj liječnik kao ni lječnici specijalisti kod kojih se liječim (osim onih kojima sam osobno rekao) ne znaju za moj status invaliditeta (0-100%) i invalidnosti (I-IV). Na dobrom ste putu Uredbom iz 2017. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija