Jump to content

Prihvatanje dijela nasljedstva i ustupanje drugom?


Marabu

Preporučene objave

Poštovanje svima! 

Moje pitanje se odnosi na imovinu mog nevjenčanog supruga i ideju da se u njegovu imovinu uloži novac od prodaje moje porodične nekretnine. Naime, mom nevjenčanom suprugu je preminuo otac na koga se vodilo vlasništvo nad njihovom porodičnom kućom. Poslije smrti suprugovog oca, na ostavinskoj raspravi suprogova mama i njegov rođeni brat su se dogovorili da se prihvate svog dijela nasljedstva nad nepokretnom imovinom (kuća i zemlja) i da je ustupe mom suprugu. Mama mu živi u toj kući i ima pravo plodouživanja, a brat živi u svojoj kući sa svojom suprugom i troje djece. Njihov takav međusobni dogovor je bio iz razloga što suprugov brat decenijama ne obilazi majku, niti na bilo koji način pomaže mom suprugu oko brige o njihovoj majci. Mene buni to da se suprugov brat nije odrekao svog dijela nasljedstva već ga je prihvatio i ustupio bratu tj. mom suprugu. Suprug i ja nemamo dijece dok suprugov brat ima troje. Pitanje je: da li suprugov brat ili njegova dijeca imaju pravo na dio imovine njihove porodične kuće? Meni njihova imovina ne treba te moje pitanje nije iz zle namjere, već se intenzivno planira da ja moju nasljeđenu imovinu prodam i da uložim u renoviranje suprugove porodične kuće u koju bismo se mogli preseliti, služiti suprugovu majku i ostatak života živjeti u toj kući. Ako postoji mogućnost da danas-sutra djeca od suprugovog brata ili suprugov brat traže dio te kuće ili imaju pravo vlasništva, ne želim ulagati jedini veći novac koji ću imati u nekretninu na koju nemam pravo jer nije stečena zajednički i iz koje me može neko izbaciti na ulicu  a da sam zadnji novac dala u tu kuću. Hvala unapred na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Marabu je napisao:

Mene buni to da se suprugov brat nije odrekao svog dijela nasljedstva već ga je prihvatio i ustupio bratu tj. mom suprugu.

Ovo što je napravio je sasvim u redu i u Vašu korist.

prije 8 sati , Marabu je napisao:

da li suprugov brat ili njegova dijeca imaju pravo na dio imovine njihove porodične kuće?

Nemaju i to više nije dio njihove imovine već isključivo vlasništvo Vašeg partnera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija