Jump to content

Civilni dio mirovine_upit


sony

Preporučene objave

Umirovljen sam opca nesposobnost, osobni cin satnik ustrojbeni bojnik. Opca nesposobnost 30% rat ostalo civilno (rvi jos nemam jer je u postupku).

Sto se tice vonog dijela tu nemam dilema, ali civilni me muci. Niame nasao sam dva razlicita nacina obracuna civilnog, pa bih molio da mi neko objasni.

Znam sve o AVM, osobnom bodu x 40 godina staza (ja osobno imam 38 g mirovinskog), e sad dali se to povecava za 30% kao dragovoljac i ima li duzina ratnog staza utjecaj (imam priznati kompletan ratni staz)

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 21. Zakona o pravima HB:

 

"(1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to:

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu za 30%.

 

(2) Tako povećana invalidska mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža."

 

Pošto si ostvario pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (ovo se odnosi samo na "civilni" dio mirovine), i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi ti pripadala za 40 godina (jer imaš 38 godina staža), osobni bod ti se povećava za 30% (jer imaš status HB-dragovoljca).

Međutim, tako povećana invalidska mirovina ne može ti iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža, tako da će u tom "civilnom" dijelu invalidske mirovine odredbe ovog članka uzrokovati samo blago povećanje.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija