Jump to content

raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju ?


anonimno

Preporučene objave

Da li zakoniti nasljednici mogu poništiti ugovor o doživotnom uzdržavanju ako je smrt uzdržavanog nastupila tri dana nakon sklapanja ugovora, ako mogu dokazati da se za vrijeme ta tri dana nije izvršilo ništa od obaveza uzdržavatelja koje su navedene u ugovoru. Koja je sljedeča mogučnost da se uzdržavatelj žali na presudu koju je opčinski sud donio u korist zakonitih nasljednika, tj poništio ugovor. Kakve su sljedeče mogučnosti da se na toj višoj instanci dokaže da ugovor nije pravovaljan? Što bi konkretno nasljednici trebali dokazivati ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o doživotnom uzdržavanju je po nekim svojim obilježjima ugovor na sreću. Davatelj uzdržavanja u trenutku zaključenja ugovora ne bi mogao, a još manje bi smio znati kad će primatelj uzdržavanja umrijeti.

 

Naravno da primatelj uzdržavanja neke okolnosti svoga zdravlja može i zatajiti, ili može zatajiti opasan način života koji može dovesti do smrti ili neke svoje druge namjere (skorašnje samoubojstvo).

 

Ukoliko je davatelj uzdržavanja znao za mogućnost vrlo skore smrti primatelja uzdržavanja, onda to više ne bi bio ugovor na sreću, pa se takav ugovor može uspješno pobijati.

 

Treba razlikovati poništenje ugovora i raskid ugovora. Isto tako treba razlikovati jednostrani od sporazumnog raskida ugovora. Također treba razlikovati raskid voljom jedne ili obiju ugovornih strana i raskid temeljem sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da li zakoniti nasljednici mogu poništiti ugovor o doživotnom uzdržavanju ako je smrt uzdržavanog nastupila tri dana nakon sklapanja ugovora, ako mogu dokazati da se za vrijeme ta tri dana nije izvršilo ništa od obaveza uzdržavatelja koje su navedene u ugovoru. Koja je sljedeča mogučnost da se uzdržavatelj žali na presudu koju je opčinski sud donio u korist zakonitih nasljednika, tj poništio ugovor. Kakve su sljedeče mogučnosti da se na toj višoj instanci dokaže da ugovor nije pravovaljan? Što bi konkretno nasljednici trebali dokazivati ?daniela26@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate mršave šanse.Ja sam imala tipa koji je potpisao ugovor i umro za tri sata!!!!!Naravno nasljednici se sjetili tužiti i izgubili.A što se tiče obveza, zakon kaže da se ugovor ne može raskinuti zbog neispunjenja neznatnog dijela obveze.(ZOO).Teško da ćete dokazati uopće išta šta je on radio u ta tri dana!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija