Jump to content

Savjet oko darivanja/nasljeđivanja nekretnine


asusas

Preporučene objave

Otac je vlasnik nekretnine na kojoj se nalazi kuća u kojoj živim s roditeljima i sestrom. Vlasništvo nad nekretninom bih upisao na sebe 1/1 i to bih želio napraviti odmah radi budućeg dizanja kredita. Na koji način se to odrađuje najjednostavnije i najpovoljnije za mene, kroz darovni ugovor ili neku drugu vrstu ugovora? Treba nešto posebno navesti u tom ugovoru? Koliki su otprilike troškovi svega toga? Da li je potrebna neka suglasnost majke i sestre kod prijenosa vlasništva? Vrijednost nekretnine je oko 50 tisuća eura 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li nekretnina bračna stečevina Vašeg oca i majke ili je istu on dobio? Ako je bračna stečevina, svakako predlažem da se i majka potpiše, iako nije navedena kao vlasnik u zemljišnim knjigama. 

Od sestre ne trebate nikakvu suglasnost. 

 

U slučaju Ugovora o darovanju, Vaša sestra može jednog dana na ostavinskoj raspravi pobijati Vaš ugovor. Postoje Ugovori o kupoprodaji, ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a  koje sestra teško (ili nemoguće) može pobiti jednog dana, a vlasništvo se istog trenutka prenosi na Vas. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Kuću je otac sam napravio. Što se tiče kasnijeg pobijanja ugovora od članova obitelji, od toga nema bojaznosti. Troškovi javnog bilježnika su isti kod ugovora o darovanju nekretnine i kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju?

uređeno: od asusas
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, 

 

Mogao je otac sam napraviti kuću, ali kako bi se utvrdilo je li bračna stečevina pitanje je KAD ju je napravio (u ovoj situaciji i odakle mu zemljište itd.). Dakle, ako je kuća građena za vrijeme braka s Vašom majkom, kuća je bračna stečevina. 

 

Ako ste sigurni da nema bojazni od pobijanja, onda napravite darovni ugovor, jer ugovorom o dosmrtnom ipak stvarate neke obaveze za sebe prema ocu. Također, ako ste sigurni da nema straha od pobijanja, nije Vam potreban niti pristanak majke, tj. onda je nebitno jel' bračna stečevina. Ipak, imajte na umu da se ljudi mijenjaju i da možda za godinu, dvije, pet neće svi Vaši članovi obitelji i dalje imati jednak stav o tom ugovoru. 

 

U odnosu na troškove javnog bilježnika, najiskrenije - ne znam. Ovjera potpisa bi, valjda, trebala koštati jednako. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija