Jump to content

Izvanbračna zajednica i plaćanje kredita


Versatile99

Preporučene objave

Poštovani, 

Ukoliko se nalazim u stanu koji nije u mome vlasništvu nego je u vlasništvu mojih roditelja, s partnerom, te oboje nismo prijavljeni na tu adresu, ne postoji nikakav ugovor o najmu i slično.

Ako bih osobno plaćao kreditne rate toga stana, smatra li se to ulaganjem izvanbračne zajednice (veza duža od 3 godine) kojom bi partner imao prava na nekakva potraživanja na imovinu? 

Nisam siguran je li to u pitanju ili briga roditelja (s obzirom da predlažu moje plaćanje kredita njima u kešu) kako ja ne bih imao dokaza o osobnom ulaganju u stan. 

 

Hvala unaprijed na odgovorima! 

uređeno: od Versatile99
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Izvanbračna zajednica bi postojala pod 2 uvjeta (oba trebaju biti ispunjena):

1. Da oboje priznajete da ste u izvanbračnoj zajednici (znači da ju ni jedan ne osporava)

2. Da nije bilo prekida te zajednice 3 godine (ako se ona prekinula na 4 mjeseca ili 2 dana, niste u izvanbračnoj zajednici jer je uvjet neprekidnost).

 

Vi imate slobodu Vašim roditeljima pomagati i davati novac za pomoć za život, ali u tu svrhu (koji u iznosu ne bi trebao biti jednak rati kredita). A oni iz svog novca (ne Vašeg) mogu podmirivati kredit za stan.

 

Ako bi Vas partner tražio priznavanje nekog prava koje Vi ne želite priznati, na primjer da mu pripadne dio stana na ime izvanbračne stečevine, možete osporavati postojanje izvanbračne zajednice:

1. Ako ju ne priznajete nego smatrate da to nije bila izvanbračna zajednica 

2. Ili ako ta zajednica nije trajala neprekidno 3 godine (ako dođe do prekida pa uspostave, ona teče ispočetka i opet treba 3 godine da traje)

 

Ako bi Vam roditelji darovali stan, taj stan ne bi bio bračna stečevina sam po sebi, ali rate koje bi plaćali za njega (uz uvjet da ih plaćate iz novca koji ste stekli radom i uz uvjet da priznajete izvanbračnu zajednicu) taj novac koji bi plaćali, polovicu može tražiti izvanbračni partner (dakle ne stan nego samo novac) srazmjerno trajanju izvanbračne zajednice. Npr. zajednica traje 3 godine i onda ste se razišli, a Vi ste uplatili 30.000 kn rata u te 3 godine. Izvanbračni partner može tražiti da mu isplatite polovicu od toga tj. 15.000 kn na ime izvanbračne stečevine. Pod uvjetom ako pristajete na to da priznate da ste u izvanbračnoj zajednici i ako je ona neprekidno trajala 3 godine. Dakle bez dana prekida. 

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam pred godinu dana poslala upit jednoj profesorici obiteljskog prava na jednom Pravnom fakultetu u Hrvatskoj u vezi načina kako dokazati izvanbračnu zajednicu ako su obje osobe žive, obzirom da u samom zakonu nije definiran način dokazivanja nego uvjeti: 3 godine neprekidnosti ili ako je rođeno dijete onda od tog datuma itd. 

 

Ali moje pitanje je bilo tko može donijeti odluku za živu osobu o tome je li netko u izvanbračnoj zajednici. Svjedok? Mislim da ne.

Dobila sam odgovor da dokazivanje izvanbračne zajednice između živih partnera ostaje OTVORENO PITANJE. Što znači da kad je osoba preminula, dokazivanje se vrši putem svjedoka. A kada su obje osobe (potencijalni partneri) živi, nužan uvjet je da oboje slobodno priznaju da su u izvanbračnoj zajednici. Jer Vas ni jedan svjedok ne može vezati za nekoga ako Vi osjetite i smatrate da to nije izvanbračna zajednica.

 

Dakle, zakon je dao tu slobodu jer nije izričito zakonski opisan način dokazivanja takve zajednice, da i ako živite s nekim dulje od 3 godine, a smatrate da to nije trajna emotivna i ekonomska veza tj. izvanbračna zajednica te ju ne priznajete i osporavate ju u tom obliku, Vi u tom slučaju niste u izvanbračnoj zajednici.

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija