Jump to content

školovanje u ugovoru u radu


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

 

Radi se o mom suprugu. Naime, situacija je slijedeća. Od 20.08.2006. zaposlen je u poduzeću na neodređeno vrijeme na voditeljskoj poziciji. U ugovoru o radu je navedeno da otkazni rok iznosi 60 dana. Također su navedene i situacije kada poslodavac može radniku dati otkaz (uglavnom slučajevi povrede radne obaveze i slično), 40 satno radno vrijeme i naravno naknada plaće za prekovremene sate.

Uz sve to navodi se i školovanje. Školovanje bi trebalo trajati godinu dana s time da bi nakon toga on trebao provesti na poslu najmanje dvije godine, u suprotnom bi trebao nadoknaditi bruto plaće koje je primao za taj period dok je školovanje trajalo. A što se tiče školovanja, nije bio na nikakvom seminaru, niti je pohađao neke tečajeve niti ništa, nego se školovanje sastojalo samo u tome da je uveden u posao, upoznat sa poslovima koje treba obavljati, da bi uopće mogao izvršavati radne zadatke.

 

ovako točno stoji u ugovoru:

"Za osposobljavanje i školovanje zaposlenika za poslove i zadatke radnog mjesta iz Čl. 2 , poslodavac će imenovati osobu određenu za poduku. Razdoblje osposobljavanja zaposlenika za radno mjesto utvrđeno člankom 2. trajati će godinu dana.

U slučaju raskida radnog odnosa,zaposlenik je obvezan nadoknaditi troškove školovanja za razdoblje od godine dana u visini ugovorne kazne 12 brutto osobnih dohodaka. Obveza isplate naknade za školovanje ističe nakon dvije godine neprekidnog rada kod poslodavca nakon isteka roka školovanja.."

 

Inače situacija u firmi je veoma loša, prvenstveno radna atmosfera i odnos uprave ne samo prema njemu nego prema svim zaposlenima, tako da je u zadnjih pola godine 10tak ljudi dalo otkaz. Normalno dnevno radno vrijeme im je 9 sati, od 8-17 sati, dakle sat duže nego što stoji u ugovoru plus bezbroj prekovremenih sati.

 

Suprug je našao novi posao i prije par dana je upravu izvjestio da se želi sporazumno dogovoriti o raskidu radnog odnosa.

Tu su sad nastale peripetije. Suprug je spreman odraditi otkazni rok od mjesec dana, budući da im je u novoj firmi dugo čekati dva mjeseca na što se poslodavac nije složio, pod izlikom da je potpisao 60 dana otkaznog roka. Uz to supruga tereti za naknadu plaće za vrijeme školovanja (kojeg kao takvog nije ni bilo) i prijeti da će ga dati na sud ako to ne plati.

 

Budući da se nisu mogli dogovoriti, suprug je predao redoviti otkaz sklopljenog ugovora u kojem se je pozvao na članak zakona o radu koji navodi da je otkazni rok za radnika koji radi neprekidno kod jednog poslodavca dva tjedna, i maksimalno mjesec dana, ako radnik za otkaz ima opravdani razlog (a mislim da je kontinuirani mobing od strane poslodavca i novi bolji posao i više od opravdanog razloga).

 

Što se tiče otkaznog roka, što se mora primjenjivati, ono u ugovoru o radu ili iz zakona o radu (jer i on navodi da se na radnika primjenjuje povoljnije pravo? Da li on krši ugovor ako traži maksimalni otkazni rok mjesec dana?

 

A vezano uz školovanje, što bi se zapravo u praksi podrazumjevalo pod školovanje? Da li bi poslodavac zaista supruga mogao tužiti za naknadu plaća za vrijeme koje je radio (kako poslodavac kaže da je to za naknadu štete) i na koji način bi poslodavac trebao dokazati to školovanje?

 

Iskreno se nadam da ćete nam izaći u susret sa savjetom, koji molim Vas da mi što prije je moguće pošaljete na mail, da možemo poduzeti daljnje korake, jer zaista suprug nebi želio riskirati novi posao, a niti bi željeli imati naknadne sudske sporove.

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Srdačan pozdrav,

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija