Timo objavljeno: 3. svibanj 2023. Dijeli objavljeno: 3. svibanj 2023. Otac je zivio u domu i kao udovac se ponovo ozenio 1996.g. Umro je 2000.god. i ostavinski postupak iza pok. oca zavrsen 19.01.2006. Ja zivim u Njemackoj i ulozio sam zalbu na to rjesenje i prilozio naknadno pronadjenu oporuku koju je otac napisao 1998. Zbog teske bolesti od 2005.g do 2012.g. nisam mogao ici na sud u Zagreb, pa sam dao punomoc sogoru koji nije htio da sud raspravlja o oporuci jer je otac svoj dio grobnog mjesta (grobnica) dao samo meni a ne i sestri i drugoj zeni. Dakle, po novom rjesenju od 12.01.2008.god. svi su dobili po 1/3 pravo koristenja grobnog mjesta, ja, sestra i zena Vikica koja je umrla 2012.god. Ostavinska rasprava iz Vikice nije do sada odrzana. Pitanje: Mogu li ja pokrenuti reviziju postupka stime da na osnovu oporuke navedem da prijasnji postupak nije sproveden prema volji pok. oca ? Sestra ima pravo koristenja po rjesenju o nasljedjivanju iza pok. mame. Molim iskreni savjet Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Borbena7 odgovoreno: 3. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 3. svibanj 2023. prije 2 sati , Timo je napisao: Dakle, po novom rjesenju od 12.01.2008.god. svi su dobili po 1/3 pravo koristenja grobnog mjesta, ja, sestra i zena Vikica koja je umrla 2012.god To je bilo rješenje povodom Vaše žalbe? Da li ste u odnosu na njega iskoristili pravni lijek? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Timo odgovoreno: 3. svibanj 2023. Autor Dijeli odgovoreno: 3. svibanj 2023. Ne, nisam ali sam danas razgovarao sa sutkinjom u vezi ostavine iza pok. Vikice jer izgleda nema nasljednika, pa mi je sutkinja rekla, da njezino pravo ostaje i dalje netaknuto a to meni nije uopce logicno da ja iako nisam zakonski nasljednik, nista nemogu poduzeti da ju izbrisem iz grobne evidencije a ja sam vlasnik grobnice. Nadalje, u vezi novog rjesenja od 12.01.2008.god. nisam zbog bolesti nista mogao poduzeti ali mi je sutkinja danas savjetovala da uzmem odvjetnika. Moje misljenje je, da je oporuka elementarno pravo koje ima prednost na sudu i da ne podlijeze zastari. Molim savjet Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Borbena7 odgovoreno: 3. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 3. svibanj 2023. prije 24 minuta, Timo je napisao: Ne, nisam ali sam danas razgovarao sa sutkinjom u vezi ostavine iza pok. Vikice jer izgleda nema nasljednika, pa mi je sutkinja rekla, da njezino pravo ostaje i dalje netaknuto a to meni nije uopce logicno da ja iako nisam zakonski nasljednik, nista nemogu poduzeti da ju izbrisem iz grobne evidencije a ja sam vlasnik grobnice. Pokrenite ostavinski postupak, pa ćete vidjeti da uvijek postoji nasljednik, odnosno da je dobiven odgovor ispravan. prije 25 minuta, Timo je napisao: Nadalje, u vezi novog rjesenja od 12.01.2008.god. nisam zbog bolesti nista mogao poduzeti Pa se nameće pitanje zašto tek sada. prije 27 minuta, Timo je napisao: sutkinja danas savjetovala da uzmem odvjetnika. Definitivno će Vam biti potreban netko tko će napraviti uvid u cjelokupnu dokumentaciju koju imate. prije 27 minuta, Timo je napisao: Moje misljenje je, da je oporuka elementarno pravo koje ima prednost na sudu i da ne podlijeze zastari To tek treba dokazati. Ima tu puno nejasnoća. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Timo odgovoreno: 4. svibanj 2023. Autor Dijeli odgovoreno: 4. svibanj 2023. Hvala na odgovorima, ipak imam dva konkretna pitanja : 1. Ako umrla osoba nema nasljednika, ostaje li trajno upisana u evidenciji ili ja kao nezakonski nasljednik a vlasnik grobnice, mogu po zakonu traziti da ju se izbrise? 2. Kao sto sam naveo, zbog bolesti (puknuo je tumor na hipofizi u glavi 2005.g.) bio sam sprijecen godinama, a 2019.god. sam pokrenuo ostavinu za naknadno pronadjenu imovinu iza pok. mame (grobno mjesto) i sada mi se postavlja jednostavno pitanje da se pokrene tema o raspravi na temelju oporuke. Dali je to moguce otvoriti reviziju postupka i sto ja to moram dokazivati? Molim savjet Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Borbena7 odgovoreno: 4. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 4. svibanj 2023. prije 42 minuta, Timo je napisao: 1. Ako umrla osoba nema nasljednika, ostaje li trajno upisana u evidenciji ili ja kao nezakonski nasljednik a vlasnik grobnice, mogu po zakonu traziti da ju se izbrise? U pitanju je ošasna ili kaduktna imovina, pa ista prelazi na općinu ili grad. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
lawbydesign odgovoreno: 4. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 4. svibanj 2023. prije 2 sati , Timo je napisao: 2. Kao sto sam naveo, zbog bolesti (puknuo je tumor na hipofizi u glavi 2005.g.) bio sam sprijecen godinama, a 2019.god. sam pokrenuo ostavinu za naknadno pronadjenu imovinu iza pok. mame (grobno mjesto) i sada mi se postavlja jednostavno pitanje da se pokrene tema o raspravi na temelju oporuke. Dali je to moguce otvoriti reviziju postupka i sto ja to moram dokazivati? Drago mi je da ste zdravstveno bolje, ali nemoguće je dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje bez uvida u dokumentaciju te bez formalne odluke o tome da li bi uopće bilo dopušteno postupak preispitati. Shvaćam da su s vašeg gledišta subjektivni razlozi itekako valjani, ali to ne znači da će objektivno biti ocijenjeni takvima. Kao što vam je Borbena7 napisala, svakako angažirajte odvjetnika koji će sve preispitati. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.