Jump to content

Stjecanje dosjelošću


anonimno

Preporučene objave

Konkretan primjer, pa bih molio i što konkretniji odgovor: nekoliko generacija (više od 30 god, oko 60-80 god.) obitelj je u posjedu zemljišta za kojeg ne sumnja niti ima osnove sumnjati da nije njihovo vlasništvo. Vlasnik susjedne parcele prodaje svoju drugome koji angažira geodeta i iskolčenje parcele (katastarske čestice). Prvotni vlasnik susjedne čestice nije do tada a niti nakon prodaje osporavao vlasništvo posjeda spomenute obitelji. Ispostavi se da se zemljišne i katastarske čestice ne poklapaju i da posjed obitelji dijelom ulazi u tuđe zemljište (prema gruntovnoj karti, katastarska karta pokazuje stvarno stanje posjeda i neosporavanog vlasništva). Novi vlasnik susjedne čestice svjestan problema i vrlo vjerojatnog spora ide u parcelaciju katastarske čestice koja je u posjedu obitelji na način na ju isparcelira po granicama gruntovne karte. Kako parcelaciju čestice u tuđem posjedu ne može obaviti bez suglasnosti spomenute obitelji (čiji je to posjed i neosporavano vlasništvo) "obrađuje" obitelj da potpiše geodetski elaborat. Elaborat se provede i rješenje postane pravomoćno. Geodet je iskolčio točke i prezentirao obitelji "novu" granicu na koju su oni pristali, iako su izgubili dio posjeda. Ta nova granica prezentirana je kao vlasnička međa.

Nekoliko mjeseci kasnije dolazi drugi elaborat za usklađivanje međa, napravljen na temelju prvog (napominjem da prvi elaborat nije imao za svrhu definiranje vlasničkih međa nego samo cijepanje katastarske čestice). Kako se on u principu ne razlikuje od prvog obitelj daje suglasnost na vlasničke međe. Elaborat se provede i rješenje postane pravomoćno. Novi vlasnik proda susjednu parcelu "najnovijem" vlasniku. Ovaj ishoduje građevinsku dozvolu za objekt i pozove novog geodeta za iskolčenje međa. Sad se ispostavi da točke u elaboratu više nisu one prezentirane na parceli nego ulaze puno dublje u posjed i neosporavano vlasništvo obitelji. Ispostavi se da prethodna dva deodeta nisu prikazala stvarne točke na terenu nego su obmanule obitelj - dakle čista prijevara i kazneno djelo. No pustimo sad geodeta i osporavanje elaborata. Zanima me slijedeće: nakon što se elaborat ospori, a vrlo vjerojatno hoće jer je previše dokaza da bi bilo suprotno, kakve su šanse da obitelj zadrži posjed i dobije vlasništvo dosjelošću? Zaista u zemljišnim kartana ispada da vlasništvo nije njihovo ali onaj prvotni vlasnik susjedne parcele i dalje ne osporava njihov posjed i vlasništvo nad spornim dijelom, a novi vlasnik je odigrao igru da se dokopa "svog" dijela čestice na prljavi način. Eto, vjerojatnost pozitivnog ishoda za obitelj bih molio, od 0% do 100%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija