Jump to content

internet kriminal


nihrzenjak

Preporučene objave

bok svima,

eto da vam ispricam sto mi se desilo:

posto sam na e-bayu kupio vec nekoliko sitnica ovaj put sam odlucio da kupim neku vredniju stvar. Tako sam nasao jedan fotoaparat i ponudio svoju cijenu od 410$ za njega, medutim zadnji dan licitacije postignuta je cijena od 850$ te je i za toliko prodan.

Ali sljedeci dan dobivam e-mail od e-baya da je kupac odustao od kupivine te da imam mogudnost kupit ga za 410$, svoju zadnju ponudenu cijenu. Kontaktiram prodavaca, te mi on veli da on prodaje samo putem e-baya pa da mu posaljem svoje podatke da ih prosljedi e-bayu pa da zakljucimo kupovinu. To mi se cinilo posteno i logicno pa sam tako i postupio. Sutradan od e-baya dolazi jos jedan mail u kojem su upute na koji nacin da izvrsim uplatu. Sugerira se da to ucinim preko wester uniona. I tako sam i ucinio. Nakon uplate saljem broj uplate osobi, ona se zahvali, pita jos jednom za moju adresu i tu prestaje komunikacija druge strane s menom.

Ja njemu novce a on meni macka u vreci :-(

Prolazi tako tjedan, dva,tri. Ja uporan u slanju maila toj osobi ali odgovora ni od kuda. Idem tada provjerit adresu na koju sam slal novce a kad ono Sveucilisna knjiznica u Londonu. I skuzim ja da me netko ljepo nasanjkal.

E sad vas ljepo molim za neki pravni savjet sto mi je ciniti?

Da li ima smisla podnjeti kaznenu prijavu protiv osobe x,y (koja uopce moznda i ne postoji) ili ...?

 

E da i druga stvar, na formularu za uplatu novca preko Western uniona naveo sam da druga strana moze podici novce SAMO ako ima valjan dokument na kojem se podaci poklapaju s navedenim podacima, a sad se u WU uredu izvace da u engleskoj nije potrebno traziti dokument ako ta strana ima broj transakcije.

 

hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

You must contact nearest police department. You can contact them through e-mail. Send to them all documentation You have. That's fraud and police can resolve it. Don't forget that fraud is significantly respected outside Croatia and punishable by law.

 

You have been losed Your money, but, maybe You'll help to other people.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda ne bi bilo loše podnijeti prijavu upravo zbog Western Uniona. Naime policija treba prikupiti podatke i prosljediti ih državnom odvjetništvu, a ti podaci bi vam mogli biti vrlo korisni za eventualnu tužbu protiv Western Uniona (ako bi ustanovili da su oni odgovorni za isplatu bez valjanog odobrenja).

Dakle u ovom slučaju bi cilj kaznene prijave bio prikupljanje dokaza. Jasno da inače svrha kaznene prijave nije to, ali u vašem sluačju bi vam mogla olakšati eventualnu buduću tužbu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... mentioned police department, Yes, but not in Croatia !

 

When I have mentioned police department, from Croatian's there's no real effect. Sorry.

 

You must contact immediately police department nearest to the mentioned institution (if there was somewhere in US, by ex. NY) - nearest to the location of frauding activities because You are not only one ! Especially on e-Bay !

 

You must exactly do that - contact US police department with all documentation You have. Because of lost time You must contact them immediately !

 

Maybe You'll be surprised with their results !

 

Finally, last mentioned does cost You - nothing except some time for scanning documentation and writing e-mail with all file attachments.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija