Jump to content

Neplaćanje smjenskog, noćnog te rada subotom i nedjeljom!


Nepopravljivi optimist

Preporučene objave

Ukupni radni staž odradio sam u smjenskom načinu rada. 

Prvih 13 godina radio sam u četvero brigadnom sistemu, gdje mi je plaća obračunavana u skladu sa Zakonom o radu ( dodatak na plaću je bio 30% ).

Idućih 23 godine odradio sam u zaštitarstvu, gdje se vlasnik također držao Zakona, ali ga je modificirao tako da je npr. rad nedjeljom platio 1 kn po satu, rad noću 2 kn po satu  itd., tj. platio je mimimum minimuma.

Zadnje 4 i pol godine radim u jednoj gradskoj kulturnoj ustanovi, gdje se Zakona o radu uopće ne drže. Radim noćne smjene u trajanju od 10 sati ( od 20:00 do 6:00 sati ) u sistemu 2 - 2, tj. dva dana radim, pa sam dva dana slobodan ( dvojica noćnih čuvara ). Plaću mi obračunavaju kao da pet dana u tjednu radim od ponedjeljka do petka od 7:00 do 15:00 sati. Priložio sam dvije fotografije. Prva je dio Kolektivnog ugovora u kojem je rečenica kojom su " poništili " moje pravo na naknadu za rad noću, rad subotom i rad nedjeljom, a o smjenskom radu uopće nema spomena. Dodatak za rad blagdanom obračunavaju mi za 4 sata, iako mi smjena traje 10 sati. Iz dijela isplatne liste vidi se da mi je bruto dnevnica 39.52 eura. Sva nakaradnost ovakvog obračuna vidi se na stavci " Redovni rad noću ( kako uopće noćni rad može biti redovan ) gdje su 42 sata plaćena 100% ( 100% od čega? ) 165,98 eura ( 42 sata puta satnica od 3,95 eura ). 

Budući da nisam pravnik vama se obraćam sa molbom da mi odgovorite: " Da li se onom rečenicom u Kolektivnom ugovoru stvarno mogu poništiti prava radnika na naknadu za rad subotom i nedjeljom te noću "?

Ove godine od 1.1., prema izmjenama Zakona o radu, rad nedjeljom plaća se 50% više. Naravno ja, iako mjesečno radim dvije nedjelje, od toga nemam ništa.

Evo dva primjera koji potvrđuju da se ovdje radi o diskriminaciji djelatnika:

- kustos je radio 1. svibnja 8 sati ( naravno dnevnu smjenu ) plaćeno mu je 480 kuna ( bilo je to lani ), a ja sam istog dana radio noćnu smjenu od 10 sati za što sam dobio dodatak za rad blagdanom, nešto manje od 30 kuna ( naravno za 4 sata, jer računovođa smatra da ja praznik radim od 20 - 24 sata, a onih ostalih 6 sati po njemu nisu rad praznikom )!?

- nedjeljom u smjeni zajedno rade čuvar-vodić i čistačica, čuvar ne dobije 50% na plaću, ali čistačica zato dobije !?

Što se tiče one floskule iz Kolektivnog ugovora, da su rad subotom i nedjeljom te noćni rad meni utvrđeni koeficijentom složenosti poslova to ne drži vodu. Moj koeficijent je 0:89, čistačica ( NKV ) ima 0,80. Razlika u plaći je samo 40 eura.

Molim Vas savjet da li se tu nešto može učiniti.

Pozdrav! 

 

Screenshot_20230610-012306.png

20230523_024057.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija