Jump to content

Stan novogradnja, pod garancijom, troškovi, odšteta?


Marko981

Preporučene objave

Poštovani,

Prije par mjeseci smo uselili u novu zgradu, koja je još pod garancijom. Nedavno je pukla vodovodna cijev u podu stana (ispod pločica), stan je bio mjesec dana gradilište. Živjeli smo u toj prašini s malim djetetom, dok je investitor dovodio razne majstore da popravljaju, pa kad bi nešto zeznuli opet prođe tjedan dana dok dovedu druge da poprave ovo od prvih majstora itd. Svaki dan nakon majstora sve smo čistili sami, najlone za zaštitu stavljali sami supruga i ja. Nakon što su završili, bilo je sitnih nedostataka, ali samo smo bili sretni da je završilo. Tako smo barem mislili... Oko tjedan dana nakon svega, pukla je druga cijev na drugom kraju stana. Stvarno nam je bilo dosta svega, sada su u postupku radovi za saniranje tog drugog puknuća.

Moje pitanje je da li imamo pravo na kakvu odštetu za tih mjesec dana pakla? Pitao sam investitora da nam barem pokriju te sitne troškove za čišćenje, za tu vodu koja je iscurila, za struju koja se danima koristila za strojeve radnika u stanu... Vješto su mi izbjegli direktno odgovoriti, kao dobre majstore je teško naći, nisu krivi oni nego firma koja im je radila vodovod itd. Nama nikakav novac ne može to nadoknaditi to kroz što smo prolazili, ali da nam barem pokažu da im je žao što se to sve dogodilo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Marko981 je napisao:

Moje pitanje je da li imamo pravo na kakvu odštetu za tih mjesec dana pakla?

Pretpostavljam da ste platili kompletnu kupoprodajnu cijenu te nemate takav mehanizam pritiska.

Nedostatke su dužni otkloniti u jamstvenom roku te naknada štete koju spominjete nije pokrivena jamstvom, osim ako je tako nešto ugovoreno, a nije.

Ne znamo što piše u ugovoru između investitora i izvođača radova - za pretpostaviti je da je pokriven određeni jamstveni rok, ali čak i da imaju jamstvo na kvalitetu radova (određeni pototak vrijednosti radova se zadržava) on pokriva nedostatak, a ne štetu.

Da li je uslijed puknuća nastala šteta, ne samo na dijelovima stana (podovi, zidovi i sl.), nego i na vašem namještaju i drugoj imovini? Ako da, tu su vam štetu dužni nadoknaditi jer je izravna posljedica nekvalitetno izvedenih radova.

Zgrada bi trebala biti osigurana te od osiguranja možete potraživati naknadu štete nastale na stanu, a koja nije otklonjena na odgovarajući način tj. nije došlo do povrata u prvotno stanje. Da li ste što potraživali?

Prašina, prljavština, buka, uznemiravanje i slično, iako značajan faktor, nisu pokriveni i ne isplati se parničiti zbog toga, pogotovo jer ste u stanu kontinuirano stanovali.

S obzirom na dosadašnje iskustvo, razmislite o osiguranju stana kojime ćete pokriti građevinski dio i stvari kućanstva.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija