Jump to content

Kuporodaja motornog vozila


Ana-anica

Preporučene objave

Poštovani,

Ako sam ja davajući oglas za prodaju svog auta napravila greške npr. 92kw, a treba 82kw, godina proizvodnje 2020, a treba 2019, 23000km, a ima 33000km, grijana sjedala, a nema ih, automatska klima (auto ima ručnu klimu), a kupac je došao i sve to vidio dogovorio cijenu i kupio vozilo, isplatio, potpisao ugovor i prebacio auto na svoje ime. U članaku III ugovora stoji: Prodavatelj jamči Kupcu da je prodano vozilo njegovo isključivo vlasništvo, a Kupac nakon što je pregledao vozilo nema prigovora u svezi kvalitete i kupoprodajne cijene. Da li sam ja prekršila neki zakon jer prodavatelj sada tvrdi da on ove pogreške nije vidio, da sam ga ja prevarila i traži da mu  dam 2000 EUR ili da uzmem auto nazad. Preti da će me tužiti i prijaviti policiji za prevaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , Ana-anica je napisao:

apravila greške npr. 92kw, a treba 82kw, godina proizvodnje 2020, a treba 2019, 23000km, a ima 33000km, grijana sjedala, a nema ih, automatska klima (auto ima ručnu klimu),

D li ste doista naveli toliko pogrešnih podataka? Sumnja kupca u dobru vjeru prodavatelja koji bi naveo ovoliko pogrešnih podataka bi bila opravdana.

prije 17 sati , Ana-anica je napisao:

Prodavatelj jamči Kupcu da je prodano vozilo njegovo isključivo vlasništvo, a Kupac nakon što je pregledao vozilo nema prigovora u svezi kvalitete i kupoprodajne cijene

Kvaliteta u ovom smislu obuhvaća i bitna svojstva vozila, a svakako ona u koja se kupac mogao uvjeriti uvidom u dokumente koji su mu ujedno predani (prometna dozvola sadrži i godinu i kW, a km su jasno prikazani na mjeraču). Za to je kupac sam odgovoran.

No, čak i kada je sklopljen ugovor po sistemu kupljeno – viđeno, odnosno s klauzulom kupljeno u viđenom stanju, odnosno da se isključuje odgovornost prodavatelja za sve vidljive i skrivene materijalne nedostatke stvari koja je objekt prodaje, kupac ima određena prava ako može dokazati da je nedostatak bio poznat prodavatelju, a on kupca nije o tom nedostatku obavijestio. Stajalište sudova je na strani kupca - Županijski sud u Zadru u svojoj presudi od 21. rujna  2016., Gž-1336/16-2 naveo je da je odredba ugovora viđeno – kupljeno o isključenju odgovornosti za nedostatke stvari ništetna ako je nedostatak bio poznat prodavatelju, a on o njemu nije obavijestio kupca pa je u tome slučaju kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku stvari ovlašten potraživati troškove otklanjanja nedostatka.

Neosporno je kako Zakon o obveznim odnosima daje mogućnost da ugovaratelji ograniče ili sasvim isključe prodavateljevu odgovornost za materijalne nedostatke stvari. Međutim, zakon navodi i kako je odredba ugovora o ograničenju ili isključenju odgovornosti za nedostatke stvari ništetna ako je nedostatak bio poznat prodavatelju, a on o njemu nije obavijestio kupca. Stoga ako kupac može dokazati da ga prodavatelj nije obavijestio o nedostatku kupljene stvari, konkretno automobila, iako mu je nedostatak bio poznat, prodavatelj se ne može s uspjehom pozivati na ugovornu klauzulu kupljeno – viđeno. Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku može po svojem izboru: 1) zahtijevati od prodavatelja da mu nedostatak ukloni, 2) zahtijevati od prodavatelja da mu preda drugu stvar bez nedostatka, 3) zahtijevati sniženje cijene, 4) izjaviti da raskida ugovor.

Napišite što ste točno sve pogrešno oglasili/rekli kupcu pa da vidimo ima li kupac osnove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvi put sam davala oglas na njuškalu, godina proizvodnje mi se nekako smaknulo jer sigurna sam da sam dobro označila, kilometri to sam sama kriva jer sam krivo tipkala, a ostalo je njuškalo automatski  ispunilo, ne znam što sve točno, jer je kupac tražio da obrišem oglas. Sjećam se da je on rekao da auto nema grijana sjedala i da je klima ručna, kilometre je odmah vidio kad je sjeo u auto, a godinu je vidio u prometnoj i računima od servisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija