Jump to content

Radno pravo


slatkomore

Preporučene objave

Poštovanje,

Radnik u državnoj firmi je na bolovanju skoro 6 mjeseci, s tim da je nakon 4 mjeseca došao, bio prisutan na poslu 5 dana i opet otišao na bolovanje. Za vrijeme njegovog odsustva niko nije raspoređen da radi na njegovoj poziciji. Poslodavac je samo izdao nalog da šef rasporedi ostale radnike iz te službe da obavljaju njegove poslove. Pravilnikom o radu je određeno da: "Radniku se, pored poslova koji su navedeni u ugovoru o radu, mogu povjeriti i dodatni poslovi uslijed:

a) povećanja obima poslova,

b) zamjene odsutnog radnika, i sl...."

Dalje je Pravilnikom propisano da "poslodavac Rješenjem određuje radnike koji će obavljati dodatne poslove, trajanje obavljanja posla i dodatak na plaću utvrđen Jedinstvenim pravilnikom o plaćama i naknadama.  

Dakle, Rješenje nije izdato od strane poslodavca (kako je propisao Pravilnikom), samo nalog.

Također, za tu poziciju Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta su propisani uslovi završena VSS sa 240 ECTS bodova. Drugi radnici iz te službe koji obavljaju poslove (po nalogu poslodavca) imaju SSS, znači nemaju VSS koja je potrebna za tu poziciju u skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, a što je propisano i Pravilnikom o radu kako slijedi:  "Prilikom određivanja radnika koji će obavljati dodatne poslove uzimaju se u obzir uvjeti  koje radnici ispunjavaju: stečene obrazovne kvalifikacije, radno iskustvo i obim poslova radnog mjesta koje obavlja na osnovu ugovora o radu".

1. Da li su radnici sa SSS dužni obavljati poslove za poziciju za koju nemaju uslove, a također i njihovi poslovi su obimni i da li je nalog pravosnažan i može li  zamijenit Rješenje koje se trebalo donijeti. Da napomenem tim radnicima koji su obavljali naknadne poslove nije ništa isplaćeno.

2. Da li mogu duže od 6 mjeseci da mijenjaju radnika koji je na bolovanju? (po nalogu poslodavca)

3. Da li se može primiti novi radnik na tu poziciju iako se ovaj prvi nalazi na bolovanju? Zbog obim posla i kompleksnosti, a koji su određeni rokovima, neko mora biti prisutan 8 radnih sati , a ne samo povremeno.

Također, radniku koji je na bolovanju, zbog prethodno ne obavljenih poslova njegovom krivicom, kašnjenja na posao, slijedi disciplinska, a najvjerovatnije i otkaz.

U nadi Vašeg očekivanog skorog odgovora unaprijed zahvalan.

S poštovanjem,

uređeno: od Borbena7
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija