Jump to content

Kuca za odmor - Buka


jack9

Preporučene objave

Postovani,

 

Vlasnici smo kuce za odmor, posto u istoj imamo razlicite grupe gostiju  s vremena na vrijeme dogadjaju se problemi s bukom.  Susjedi se zale na istu,  tokom ljetne sezone imamo oko 5-7 slucajeva buke u nekih 4 mjeseca.   Posto nezelimo imati probleme odbijamo grupe mladim, strikno napominjemo da kuca nije za zabavu da se mora postovati mir poslje 2300.  Problem su sujedi koji imaju svoje goste i stalno prijete, gospoda su navikla da je kuca prazna 8 mjeseci godisnje i apsolutni mir. dodje ljeto i imamo probleme.  Pokusali smo ugraditi mikrofone i mjerace buke ali smo upozoreni da mikrofoni su zabranjeni a mjerace buke  gosti prekriju rucnikom.  Do sada je bio slucaj da kad susjedi nazovu mi odmah kontaktiramo goste i kroz 10-15 minuta stvar se rijesi, gosti se smire i prica gotova i potom mir nekih 2-3 tjedna.  Ugovor s razlicitm agencija navodi da goste nemozemo udaljiti na odmah vec ih moramo upozoriti i tek ako se ponovi  moraju  napustiti objekat. Ovo ljeto imali smo 2 slucaja buke u 2 mjeseca i neugodan razgovor s susjedima, napomenu sam da ako hoce slobodno zovu policiju ja nemam problema s time.  Gosti su upozoreni da moraju pratiti pravila kuce.  Po objektu nalaze se postavljena kucna pravili plus  u ugovoru im je navedeno da  moraju postovati mir poslje 2300. Susjed prijeti da zbog mojih gostiju njemu odlaze gosti,  pa me zanima kakve probleme mogu imati. Pokusali smo angazirati zastitare ali su nam rekli da to nespada pod njihovu ingerenciju vec striktno policija.  Susjedi su starija gospoda, koja gledaju samo svoj interes i imaju pravo na mir i to potpuno podrzavam ali mi smo do sada pokusali rijesiti probleme na miran nacin. Ostale susjede pitali smo oko buke i moza svakih 1-2 u sezone kazu da su gosti bili glasni a na ostale slucajeve kazu da nisu primjetili. Gosti se svaki put smire poslje upoyorenja i u mnogo  slucajeva ispricaju se susjedima, bilo je slucajeva da posalju bocu vina ili bonbonjeru kao ispriku. Iskreno govoreci mislim da njima smeta objekat u cijelosti jer su komentirali da moraju gledati polugola tijela na bazenu koji je udaljen nekih 20m od njhove kuce. Da lii me susjed moze tuziti i traziti naknadu stete,  imamo sve poruke koje saljemo gostima s jasnim upozorenjima da se smire i da moraju postovati  mir.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 20. 07. 2023. u 15:19, jack9 je napisao:

Da lii me susjed moze tuziti i traziti naknadu stete,

Može, ali to ne znači da bi s tužbom uspio. Potrebni su dokazi (npr. policijski zapisnik ili drugi dokaz da je policija izašla na teren; nalaz komunalnog redara jer su oni zaduženi za provedbu komunalnog reda kada je u pir+tanju buka itd.).

Riječ je o navodnom smetanju posjeda imisijama buke, ali sve to treba dokazati.

Postoje firme koje se bave mjerenjima buke pa možda da s jednom provjerite može li se mjerač postaviti negdje na vanjskoj granici vašeg posjeda (po mogućnosti da nije nikome vidljiv) pa da imate konkretne dokaze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija