Jump to content

Žalba


anonimno

Preporučene objave

Što se tiče ozljede, ukoliko imaš uredne okolnosti stradavanja, povjerenstvo uvijek treba vršiti ocjenu invalidnosti po navedenom stradavanju, a takva ozljeda mora biti svrstana pod točku 1. nalaza i mišljenja nadležnog povjerenstva, uz navođenje odgovarajuće točke Liste i utvrđenog %.

Rezultat te ocjene može biti da je invalidnost manja od 20%, pa će ti u tom slučaju nadležno tijelo odbiti zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a po osnovi ozljede. Znači, ako se kod tebe dogodilo sve ovo što je naprijed rečeno, ozljeda treba biti svrstana pod točku 1. nalaza i mišljenja uz utvrđenu invalidnost manju od 20%.

Kako i sam navodiš, tebi preostaje mogućnost žalbe na takvu ocjenu. Mislim da nije dobro pitati druge osobe da li trebaš to svoje pravo na žalbu iskoristiti, jer ti si jedini koji može znati da li invalidnost manja od 20% odgovara ili ne odgovara tvom stvarnom zdravstveno stanju po osnovi ozljede, a liječničko povjerenstvo je jedino ovlašteno davati ocjenu invalidnosti.

Što se tiče tvog drugog pitanja ("... i da li mi mogu uzeti i ovih 20 koje su dali privremeno?"), odgovor je ovakav: u postupku revizije (jer se ovdje radi o reviziji budući si dobio 20%), žalio se ti ili ne, drugostupanjsko povjerenstvo može dati suglasnost na ocjenu prvostupanjskog, povećati ili smanjiti utvrđeni % invalidnosti.

Znači, žalba koja bi išla protiv dijela rješenja kojim ti se odbija zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a po osnovi ozljede nema nikakve veze sa postupkom revizije utvrđenog % invalidnosti po drugoj osnovi, a po kojoj osnovi ti je prvostupanjskim rješenjem priznat status HRVI. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa 20% invalidnosti ostvaruješ sva prava kao i da imaš 30 ili 40%. Ako ti posljedice ozljeda nisu ostavile invalidnost veću od 20% ili za to nemaš dovoljnu medicinsku dokumentaciju zaboravi žalbu. Savjetujem ti da čekaš drugostupanjsko i ostvariš sva prava kao HRVI a onda da do slijedeće komisije pokušaš dokazati posljedice ozljede i povećati postotak invalidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

britt je napisao:

Ako ti posljedice ozljeda nisu ostavile invalidnost veću od 20% ili za to nemaš dovoljnu medicinsku dokumentaciju zaboravi žalbu. Savjetujem ti da čekaš drugostupanjsko i ostvariš sva prava kao HRVI a onda da do slijedeće komisije pokušaš dokazati posljedice ozljede i povećati postotak invalidnosti.

 

Nije on doktor. kako će znati kolika mu je invalidnost za ozljedu ako ne ode na drugu komisiju?? Što to znači da li ima dovoljnu dokumentaciju? Određuje li to on ili komisija?

 

I da, ne može na slijedećoj komisiji dokazati posljedice ozljede, nego tek za 2 godine.

 

 

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebaš shvatiti jednu stvar: ukoliko propustiš rok za žalbu, onda si u bitno nepovoljnijoj situaciji, teško da ćeš moći ponovno tražiti ocjenu invalidnosti za dio za koji su te odbili, osim ako ne dođe do značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja koje se može direktno povezati sa tim dijelom invalidnosti (nepriznate).

 

S druge strane, svaka žalba usporava proces i produljuje iščekivanje.

 

A bez obira na sve, ti ne možeš nešto "uzeti" ili ne, drugostupanjska će donijeti svoje rješenje bez obzira na tvoje želje i bez obzira na činjenicu žalio se ti ili ne. Dakle, drugostupanjsk aće donijeti svoj, isti, sud za ocijenjenih 20% i sa žalbom i bez nje, ne postoji opasnost da kažu: vidi ga, nije zadovoljan sa 20%, e sad ćemo mu i to skinuti - ako si na to mislio.

 

A hoćeš li podnositi žalbu ili ne, to ovisi samo o tebi, pod uvjetom da nisi propustio žalbeni rok, jer jedino ti možeš ocijeniti je li ti bolji "vrabac u ruci" ili "golub na grani".

 

Moje razmišljanje je da ukoliko jednog dana planiraš u invalidsku mirovinu (ako i kada za to postoje uvjeti) tada se možda isplati malo sam sebi zakomplicirati život i žaliti se jer mirovinski postupak ionako dugo traje i njime rješavaš životni problem, pa nekoliko mjeseci više čekanja u tom kontekstu ne znači puno, a bar si siguran da si pokušao sve.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskustvena je činjenica, a nažalost znam barem stotinu slučaja koji su pokušali riješiti nešto žalbom, da žalbe ne prolaze. Pogoršanje stanja, da ali žalba ne. Apsolutno je da je svako kovač svoje sreće i da sam moraš odlučitio ali ti je 20% ukolil ti ih drugostupanjsko liječničko povjerenstvo potvrdi, sasvim dovoljno da imaš status HRVI i da možeš dostojanstveno otići u mirovinu. Drugo je stvar ponosa i principa i što ti to možda smatraš nepravdom ali principi ne hrane obitelj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija