Jump to content

Okućnica


anonimno

Preporučene objave

1982.godine,od moje svastike i njenog muža kupio sam row-bau suteren u novosagradjenoj kući koja je imala grdjevinsku dozvolu za suteren, prizemlje i jedan kat. Tada nisam mogao uknjižiti stan jer se tražila uporabna dozvola. 1992 svastika je dogradila još jedan kat, ali kuću nije prijavila niti uknjižila nego se u zemljoknjižnom uredu još vodi kao vlasnik parcele.Pošto je zakonom iz 1997.pravno sjedinjena zgrada sa zemljom na kojoj je sagradjena ja, kao vlasnik djela kuće htio bi se uknjižiti kao suvlasnik parcele jer stan kanim prodati. Postoji kupoprodajni ugovor, ali tada u njemu nije naveden suvlasnički dio nego samo opisno označen i priložen tlocrt suterena, koji je sastavni dio ugovora. Medjutim svastika mi priznaje pravo vlasništva na suteren, ali zahtjeva da se pri budućem etažiranju odreknem okućnice jer kako ona kaže "okućnicu nisam kupio". Molim za savjet šta trebam uraditi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidjela sam svašta u zemljišnim knjigama, kao uredno upisani vlasnici stanova, a na katastarskoj čestici na kojoj se nalazi zgrada i zemljište, uklnjiženi suvlasnici koji uopće nisu vlasnici stanova u zgradi koja je legalno upisana na toj parceli, međutim po pravilima etažiranja vlasnik svakog stana ujedno je suvlasniok na cijeloj nekretnini: kući i zemljištu u suvlasničkom omjeru koji se računa prema korisnoj vrijednost

svakog stana i njegovih pripadajućih dijelova. etažiranjem se ujedno utvrđuje svaki stan i njegovi pripadajući dijelovi kao samostalne uporabne cjeline, ali i zajednički nedjeljivi prostori, kao stubišta, holovi, i sl., te zajednički dijelovi zgrade: zidovi, temelji, krovište,oluci, fasade i sl., što obvezuje sve suvlasnike na održavanje zajedničkih dijelova prema njihovom suvlasničkom omjeru.

 

međutim.... praksa.----

 

ne dozvolite da sud i ta svastika ili šta već je, rade lakrdiju od zakona i vaših prava.

 

imate pravo na pripadajući suvlasnički omjer na cijeloj nekretnini, znači zgradi i dvorištu prema izračunatoj korisnoj vrijednost vašeg stana.

 

međutim, problem je drugi : kuća nije legalizirana i napravljena je dogradnja bez građevinske dozvole.

 

možda bi se mogla legalizirati po članku 221. zakona o gradnji , međutom , u tom slučaju vašoj svastici nije u interesu da sevrši etažiranje, jer će tada biti utvrđeno da kuća nije izgrađena prema građ. dozvoli i to se tada upisuje u zemljišnu knjigu čak i onda ako je kuća uredno uknjižena.

 

iskoristite to. svi muljaju u mutnom, muljajte i vi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija