Jump to content

Obavijest o počinjenom prekršaju - 28X kazni/prekrsaja


Vjetrusha

Preporučene objave

Pozdrav, 

U mojem mjestu su prije nekoliko mjeseci (mislim u lipnju) poceli postavljati specijalizirane kamere svagdje, koje sluze komunalnim redarima da uz pomoc umjetne inteligencije naprave "virtualnu ogradu" gdje se ne smije parkirati. Taj sustav automatski snima auta koja radu takav prekrsaj, uz manualnu ljudsku potvrdu. 

Moj otac vise od desetljeca parkira ispred jednog kafica na sredini kolinika, koji je rasiren, odnosno postoji mali "otok" sa diagonalnim linijama. Ne znam koji je tocno naziv za to. Ali u privitku se moze vidjet na sto mislim. To parkiranje se dogadalo u kasnim satima, na tom djelu nema puno prometa. Nije da pokusavam pronaci izgovor ili reci da nije kriv ali zelim to spomenuti zbog vise konteksta. 
 

Danas postar donosi 28 pisama - "Obavijest o počinjenom prekršaju" gdje u 27 od 28 pisama navode to isto mjesto kroz 7. i 8. mjesec. Kazna je 30 eura, ali 15 eura ako se plati u roku od 3 dana i onda se bonus jos nece voditi prekrsajni postupak. Ako se to ne napravi, mora se dostaviti identitet osobe koja je upravljala vozilom u to vrijeme u roku od 15 dana. Na dnu teme mozete naci cijeli tekst koji je anonimiziran i koji spominje tocno prekrsene zakonske clanke i jos detalja. U pismima stoji da se ne moze podnositi "pravni lijek" protiv ovih obavijesti.

E sada, nas problem nije ta kazna. Nego cinjenica da nije bilo nikakve opomene ili kazne koja je dostavljena nakon sto je napravljen prvi prekrsaj u razumnom roku.  Smatram da bi bilo "pravedno" da smo bili informirani odmah nakon prvog prekršaja, mislim da imamo pravo da se pruzi prilika za ispravljanje ponašanja bez akumulacije/nepravednog/pretjerano kako god zelite to nazvati - naplacenih kazni, pogotovo kad je u pitanju skroz novi sustav. 

Ova akumulacija kazni ne zvuci pravedna prema nama, ali ni prema ostalim sudionicima u prometu. Ako je to vozilo smetalo u prometu ostalim sudionicima, i prometni redari su bili svjesni toga - znaci da se dopustilo(namjerno ili ne namjerno) da se izvrsi prekrsaj kroz veci period vremena naustrb drugih sudionika u prometu. 

 Uglavnom, zelim znati koje su nam opcije ovdje?  Na primjer, jeli se mogu zaliti na obavijesti bez obzira na dio u pismima koji tvrdi kako se to ne moze? I jeli se mogu sve ove kazne nekako spojiti u jednu? Hvala na pomoci.

 

Citiraj

PREDMET: Obavijest o počinjenom prekršaju 
-podaci o vozaču, traže se

Prometni redar je očevidom ili propisanim tehničkim uredajem za nadzor utvrdio da je vozilo registarske oznake ST-666-RH (HR), dana 00.07.2023. godine, u 00:00 sati, na lokaciji Sveca Izmisljenog 42. Split, bilo zaustavljeno parkirano na nedozvoljenom mjestu, čime je počinjen prekršaj iz cl.80.st.3. (Vozač može zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima koja se nalaze na sredini kolnika samo ako su ta mjesta obilježena odgovarajućim prometnim znakom ili oznakom na kolniku kao mjesta za parkiranje vozila) Zakona o sigumost prometa na cestama N. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19, 42/20, 85/22,114/221), za koji je propisana kazna u iznosu od 30.00 EUR/ 226.04 HRK

Obavještavamo Vas da Vi ili osoba koja je upravljala vozilom u trenutku počinjenja prekršaja, sukladno članku 245. Prekršajnog zakona NN br. 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18, 114/22) za navedeni prekršaj možete platiti novčanu kaznu priloženom uplatnicom u visini 50% iznosa kazne odnosno 15,00 EUR/113,02 HRK u roku od tri dana od dana zaprimanja ove obavijesti, u kojem roku je tada ovom Prometnom redarstvu potrebno dostaviti dokaz o uplati novčane kazne. Za prekršaj za koji se novčana kazna uplati na opisan način, smatrat će se da je novčana kazna uplaćena u cijelosti te se protiv počinitelja neće voditi prekršajni postupak.

Dokaz o uplati možete dostaviti osobno i poštom preporučeno i na e-mail adresu redarstvo@domena.hr
Ukoliko se novčana kazna u roku od tri dana ne plati, dužni smo Vas upozorili da ste, sukladno odredbi članka 229, st.3 i st.4 Zakona o sigumost prometa na cestama, kao vlasnik vozila odnosno odgovorna osoba u pravnoj osobi, dužni dati, odnosno dostaviti vjerodostajan podatak o osobi koja je u vrijeme počinjenja prekršaja upravljala navedenim vozilom (ME. PREZIME, OIB, DATUM RODENJA, ADRESA STANOVANJA), a pritom se dostava podataka o vile osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja ne smatra dostavom vjerodostojnih podataka o identitetu osobe kojoj je vozio dato na upravljanje, radi provodenja prekršajnog postupka. Tražene podatke dužni ste dan odnosno dostavili ovom Prometnom redarstvu u roku 15 dana od primitka ove obavijesti, isključivo neposredno ili preporučeno poštom. Upozoravamo Vas da kao vlasnik vozila, odnosno odgovoma osoba u pravnoj osobi ukoliko u navedenom roku od 15 dana ne date: odnosno ne dostavite vjerodostojan podatak o identitetu osobe koja je u njome počinjenja prekršaja upravljala navedenim vozilom, činite prekršaj kažnjiv člankom 229. st. 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 660,00 EUR/4.972,77 HRK do 1.990.00 EUR/14.993,66 HRK

Napominjemo da prekršajni postupak protiv Vas, u ovom trenutku još nije pokrenut, to protiv ove obavijesti ne možete podnositi pravne lijekove. 

 

otok.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, na obavijesti se ne može žaliti. Ili platiti ili poslati podatke, pa se onda žaliti na prekršajni nalog.

Spajanje postupaka neće proći, svaki događaj je događaj za sebe, u različito vrijeme, bez obzira što su na istom mjestu.

Inače se kod kazni kod kojih se može platiti pola upravo to nsjviše i isplati, ali da, ovih je puno...

Nema zakonske obaveze upozorenja nakon prvog prekršaja, formalno je sve čisto.

Možda da proba otići u redarstvo i dogovoriti da neke kazne plati u toj polovici, a za neke da idu na oportunitet (bez kazne). Nisu to dužni napraviti, ali mogli bi, s obzirom da ih je stvarno puno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija