Jump to content

Mirovina bez statusa HRVI


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Evo ovako u Mup-u su počeli sistematski pregledi gdje je jednom kolegi na psiho-testu, kao i uvidom u lječnički karton utvrđen PTST( još iz ratnih vremena), te je isti proglašen nesposobnim za policajca...(dragovoljac 91, specijalna)

Što mu je činiti, može li se u braniteljsku mirovinu bez statusa HRVI (rok za zahtjev je prošao), te da li je netko otišao u takvu miroivinu i koliko iznosi!? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo radi ovakvih slučajeva novi Zakon o HB (...) ne uvjetuje pravo na invalidsku mirovinu sa ostvarenim statusom HRVI-a (za razliku od starog Zakona).

Znači, činjenica da nema utvrđen status HRVI ne bi smjela biti zapreka da vještaci HMZO-a & Povjerenstvo za reviziju utvrde da kod HB postoje bolesti/rane/ozljede koje su posljedica sudjelovanja u DR.

Naravno to ovisi o tome kako će nadležne osobe ocijeniti njegovu medicinsku dokumentaciju (kažeš da mu je PTSP utvrđen još za vrijeme rata) te opisa ratnog puta (navodiš da je dragovoljac i pripadnik specijalne policije).

Međutim, činjenica da nema ostvaren status HRVI-a utječe na iznos vojnog dijela invalidske mirovine jer će mu polazni faktor kod izračuna biti 1,50. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjer mirovina bez statusa HRVI dragovoljac I strupanjsko lij.pov. dalo je inv. 40%, a na žalost i po kojoj osnovi II stup. sve sruši i nema invalidnosti, a inv. mirovina čas. nam. u HV iznosi 4.800 kn po izračunu u Tvrtkovoj omjer 50% 50% i prof. nesposobnost s time da imaš pravo na razliku opremnine u visini 6 plaća po činu + 525 kn po mjesecu provedenom u ratu što ispada za prvu ruku dobro ako nisi u velikim kreditima...

Pozdrav, Sara

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Au...sad samo u kratko da napišem pa kad izvučem papire od supruga onda ču u detalje. Moj je naime suprug od početka rata bio u prvoj gardijskoj brigadi par mjeseci i odmah se prebacio u drugu gardijsku bez prestanka. Bio je do kraja rata, prije nekih 4 godine je u mirovini, ali po Pancicevoj je otisao u mirovinu. Na PTSP ( a stvarno je zivcan to samo ja znam) ima 40 posto a ukupna mu je mirovina 3.200kn. Eto, toliko mu je mirovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

siralex je napisao:

Evo ti moj primjer:ja isto 1.gbr bio do lani bez hrvi-a i samo su me u Tvrtkovoj pitali jel imam hrvi na šta sam im rekao da nemam i da čekam poziv u Dubravu nakon čega mi daju opću nesposobnost i šalju u invalidsku mirovinu itd,itd,...... :jumping:

Evo sad sam ispitala sve. Problem je što se papir od komisija čeka po godinu dana.

Dakle moj suprug je 2007 otišao u mirovinu. i sada od prvostupanjske komisije mu je ustanovljeno 40 posto i taj papir mu je na godinu dana.

Na drugostupanjskoj komisiji i dalje je utvrđeno 40 posto, to je još na godinu dana.

Sad se čeka opet riješenje drugostupanjske komisije s time da je krajem 4.mj prošle godine isteklo ovo rješenje ranije a već u 7.mj mora ponovo na komisiju.

Stvar je u tome da se svako rješenje izdaje na godinu dana, a papir se čeka godinu dana da ga dostave kuči. To je problem.

 

E , sad mora se prvo rješiti HRVI da bi se moglo potegnuti rješavanje gardijskog dodatka. Tek kad se taj HRVI riješi nakon tih komisija onda se ide na gardijski dodatak.Tako su njemu objasnili. Ako netko nešto zna, neka kaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji slučajeva da se odlazi u mirovinu bez statusa HRVI-a.Međutim i tu dobijaš omjer vojno civilno.Znači sam izračun je ovisan o niz faktora,koji uključuju radni staž dali imaš status dragovoljca.Poznat mi je slučaj omjera 30/70,bez HRVI-a sa nekih možda 7-8 godina radnog staža i mirovina iznosi 1600 kn.I samo da nadodam da je otišao u mirovinu kao nezaposleni hrvatski branitelj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djelatne vojne, policijski službenici i ovlaštene službene osobe

 

 

DJELATNE VOJNE I OVLAŠTENE SLUŽBENE OSOBE

 

Uvjeti

 

 

Pripadnici djelatnog sastava HV, ovlaštene službene osobe u MUP-u, djelatnici s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnim službama, i ovlaštene službene osobe u Ministarstvu pravosuđa, pravo na mirovinu, osim prema odredbama ZOMO, ostvaruju pod povoljnijim uvjetima i prema odredbama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba (“Narodne novine”, broj 128/99, 129/00, 16/01 i 22/02, u nastavku teksta: ZOPIMO DVO,PS i OSO).

 

 

Navedeni osiguranici imaju pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu prema odredbama ZOMO, a visina mirovine određuje se prema ZOPIMO DVO,PS i OSO, tj. na povoljniji način, ako su najmanje 10 godina proveli u svojstvu djelatne vojne osobe, odnosno u svojstvu ovlaštene službene osobe unutarnjih poslova ili pravosuđa.

 

 

Ako osoba koja ostvaruje pravo na mirovinu u trenutku stjecanja prava na mirovinu nije djelatna vojna osoba, odnosno ovlaštena službena osoba unutarnjih poslova ili pravosuđa, potrebno je da je na navedenim poslovima stvarno provela najmanje 20 godina (članak 1. Zakona).

 

 

 

U vrijeme od 10 godina, odnosno 20 godina uračunava se i vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u statusu hrvatskog branitelja i to u jednostrukom trajanju.

 

 

Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe, mogu ostvariti pravo i na:

 

 

 

a) starosnu mirovinu, na temelju rješenja ministra o prestanku službe, zbog potrebe službe, s navršenih 30 godina mirovinskog staža i od toga mora biti najmanje 15 godina staža osiguranja ( ne 15 godina stvarno provedenih na poslovima na kojima se staž beneficira, već zbroj razdoblja u kojem je osiguranik radio na beneficiranom radnom mjestu u efektivnom trajanju benefikacija za to razdoblje, trebaju iznosit 15 godina) i to na poslovima djelatne vojne osobe, policijskog službenika ili ovlaštene službene osobe, bez obzira koliko osiguranik ima godina života. U 15 godina uračunava se i vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u dvostrukom trajanju.

 

 

 

b) invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad («6a» - Zakona o pravima DVO, PS i OSO), na temelju odluke ministra, a za kojeg se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja, pa služba prestaje s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću i pod uvjetom da ima navršenih najmanje 20 godina staža osiguranja. U staž osiguranja za ispunjenje uvjeta staža od 20 godina ne uračunava se staž s povećanim trajanjem već samo u stvarnom trajanju. Ova mirovina određuje se kao da osiguranik ima navršenih 40 godina mirovinskog staža.

 

 

 

c) invalidsku mirovinu zbog opće ili profesionalne nesposobnosti za rad pod uvjetom da nadležna zdravstvena komisija, a zatim tijela vještačenja Zavoda kod osiguranika utvrde invalidnost i da je osiguraniku jedna trećina radnog vijeka pokrivena mirovinskim stažem. Ovo u slučaju kada je invalidnost uzrokovana ozljedom izvan rada ili bolešću. Ako je invalidnost utvrđena kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti, tada se pravo na invalidsku mirovinu stječe bez obzira na navršeni mirovinski staž, i

 

 

 

d) samo djelatne vojne osobe mogu ostvariti starosnu mirovinu i u slučaju kada im odlukom Vrhovnog zapovjednika prestaje radni odnos s pravom na starosnu mirovinu zbog osobitih zasluga za unapređenje oružanih snaga, odnosno ako postoji drugi osobito važan razlog. Ovu mirovinu stječe osiguranik bez obzira na mirovinski staž koji je navršio i bez obzira na godine života. Mirovina se određuje na temelju mirovinskog staža od najmanje 40 godina.

 

 

Izračun mirovine

 

Za razliku od odredaba ZOMO, vrijednosni bodovi za izračun mirovine djelatne vojne osobe, policijskog službenika i ovlaštene službene osobe

 

 

- u 1999. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998. godini,

 

- u 2000. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998. i 1999. godini,

 

- u 2001. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998.,1999. i 2000. godini,

 

- u 2002. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998., 1999., 2000. i 2001. godini,

 

- u 2003. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998., 1999., 2000., 2001. i 2002. godini,

 

- u 2004. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998., 1999., 2000. 2001., 2002. i 2003 god.,

 

- u 2005. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., 2003. i 2004. godinu,

 

- u 2006. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., 2003., 2004. i 2005. godinu,

 

- u 2007. godini utvrđuju se od plaće, ostvarene u 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., 2003., 2004., 2005. i 2006. godine,

 

- od 1. siječnja 2008. i nadalje – u bilo kojih, za osiguranika najpovoljnijih, uzastopnih 10 kalendarskih godina od 1. siječnja 1998.

 

 

 

Vrijednosni bod izračunava se tako da se plaća utvrđena za svaku kalendarsku godinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu.

 

 

Najpovoljniji prosječni vrijednosni bodovi računaju se tako da se zbroj vrijednosnih bodova podijeli s razdobljem za koje su obračunati.

 

 

Osobni bodovi utvrđuju se tako da se ukupni mirovinski staž pomnoži s najpovoljnijim prosječnim vrijednosnim bodovima i polaznim faktorom.

 

 

Utvrđeni bodovi povećavse za 45%.

 

 

Mirovina se izračunava tako da se dobiveni osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine na dan ostvarivanja prava.

 

 

Ovako određena svota mirovine smanjuje se ovisno o visini i to:

 

 

1) za 8% razlika od 2.500,01 do 3.000,00 kuna,

 

2) za 12% razlika od 3.000,01 do 4.000,00 kuna,

 

3) za 16% razlika od 4.000,01 do 5.000,00 kuna,

 

4) za 20% svota od 5.000,01 kuna i nadalje.

 

 

Svota mirovine smanjena prema stavku 1. ovoga članka, ne može iznositi manje od svote mirovine određene prema općim propisima o mirovinskom osiguranju.

 

 

Djelatne vojne, policijski službenici i ovlaštene službene osobe

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata

Zastupnike u Hrvatskom saboru

Bivše političke zatvorenike

Ostalo

:xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mozda sam i ja u toj c točki.Naime iz 1.gbr su me na komisiji proglasili nesposobnim za dvo,onda sam u tvrtkovoj dobio opću nesposobnost (neznam omjer)bez statusa hrvi uz predujam od 2300 kuna.I sad dok mi je predmet na reviziji dobijam od drugostupanjske u dubravi privremeno 20%hrvi.E sad,o čemu se tu radi neka mi netko kaze ko se razumije u ta njasra i sve te točke šta će bit samnom.Thanks :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TO ti je super,em si dobio opću nesposobnost,em si dobio rvi,još ako si dragovoljac, i imas bar čin razvodnika,....sigurno si malo ispod...ili preko 4 000 kn......što je za nas vojsku odlično....čak šta više svima nam je to cilj.....da se maknemo od famozne 6a mirovine koja sad iznosi oko 2500,ili mirovine 11.....obolio u službi.....koju bi i ti imao ....da nemas rvi......i da nisi dobio opću.....a iznosila bi isto oko 2300-400 kn......pa ti sad vidi....kolega na konju si kojega svi mi pokušavamo dohvatiti...(barerm oni koji shvaćaju tko su i što su,i sagledavaju realno stvari u državi,a od života ne traže kavijar i mercedes u garaži,nego samo normalan život za svoju obitelj!) :xwave: ja sam dobio profesionalnu,a za rvi sam se žalio.otpušili me na prvostupanjskoj,pa lega da imam ovo ko ti odma bi vrtio janjca!!!!!!! pozdrav 5gbr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako ti je i meni bilo.Na1.stupnju manje od 20% uz neke meni nove dijagnize pa zalba na to i izlazak na 2. stupanj i dobijam 20% privremeno.I sve to dobivam nakon tvrtkove i dobivene opće nesposobnosti.Meni je samo još ostalo koliko ću dobiti omjer rat-mir i ako bog da bit će i janje.Pozdrav i tebi od bivšeg iz1.gbr. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja sam gotovo isti slučaj kao i ti, pa me zanima da li znaš koliko se čeka da oni kod Taborskog riješe nešto. Zvao sam na neki broj, no navodno je stalno zauzeto, pa ako netko ima kakav broj te revizije molim da ga napišu. Već sam pola godine na akontaciji od 2000 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija