Jump to content

Ovrha nad pokojnikom


horvatzd

Preporučene objave

Poštovanje. Otac mi je preminuo prije 18 mjeseci, a ovih dana mi je došla opomena pred ovrhu za neki njegov stari dug. Dakle nikakva ovrha nije pokrenuta za njegovog života, tek je sad nakon 18 mjeseci došla opomena pred ovrhu. Došlo je na njegovo ime. Nikakva ovršna isprava ne postoji. Što mi je činiti ako se pokrene ovrha zbog tog duga?

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 minuta, Borbena7 je napisao:

Ne može se pokrenuti ovrha u odnosu na pokojnika, ali može u odnosu na nasljednika.

Unatoč ovome?

 

Index
 

Ako dužnik umre, dug se prenosi na nasljednike!

R.I.10.01.2013. 13:57
 

Ilustracija: Shutterstock

NASTAVNO na članke objavljene u hrvatskim medijima u vezi "nasljeđivanja" dugova preminulih predaka, a u želji da hrvatsku javnost i dužnike informiraju o zakonskim odredbama koje reguliraju naplatu dugova predaka od njihovih nasljednika, iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja poslali su priopćenje s nekoliko informacija koje bi nasljednicima hrvatskih dužnika mogle biti od pomoći. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

loader.gif
 

U ovršnim postupcima nasljednici se nakon smrti predaka-dužnika mogu naći u jednoj od dvije moguće situacije:

Dužnik je UMRO PRIJE IZDAVANJA RJEŠENJA O OVRSI

U tom slučaju OVRHA je određena protiv mrtve osobe i kao takva je NEPROVEDIVA pa nasljednici samo trebaju javnom bilježniku ili sudu koji je izdao rješenje o ovrsi dostaviti javnu ispravu u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika, npr. obavijest o smrti, smrtni list ili izvadak iz matice umrlih izdan od matičnog ureda nadležnog za dužnika.

 

1.   Ako je JAVNI BILJEŽNIK IZDAO RJEŠENJE o ovrsi, javni bilježnik će, odmah nakon zaprimanja u spis javne isprave u kojoj je utvrđen datum smrti predaka-dužnika

1.A)  ako je PRIJEDLOG ZA OVRHU podnesen javnom bilježniku PRIJE 15.10.2012. - cjelokupan spis dostaviti sudu, koji će donijeti rješenje kojim se ukida javnobilježničko rješenje o ovrsi i odbacuje prijedlog za ovrhu,
 
1.B)   ako je PRIJEDLOG ZA OVRHU podnesen javnom bilježniku 15.10.2012. ILI KASNIJE - javni bilježnik će sam rješenjem obustaviti ovrhu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija