Jump to content

Pomorsko dobro, zemljišnik, katastar, GIS


msti

Preporučene objave

Želite kupiti parcelu koja graniči sa parcelom pomorskog dobra?

Susjedno pomorsko dobro  ima ucrtane granice, površinu u katastru, u zemljišniku je uknjiženo kao pomorsko dobro.

Spremni ste kupiti?

Morate pogledati na drugo mjesto a to je GIS.

Naime, RH je zakonom propisala da se granice pomorskog dobra na cijeloj obali moraju iznova utvrditi jer one iz vremena Franje Josipa nisu precizne. Zadužili su jedinice lokalne samouprave da to naprave ali su se

one oglušile pošto sankcija za to nema.  Država je čak raspisala natječaj za geodete koji bi to radili ali su financijski uvjeti bili takvi da se nitko nije javio.

Pri tome u ZK nisu upisali taj teret ili plombu premda su na primjer sve parcele pomorskog dobra otoka Hvara u jednom ZK ulošku. 

Dakle, iz podataka u zemljišniku i katastru ne možete znati da li je granica važeća ili nije.

E pa onda ćete pri, na primjer legalizaciji objekta na toj parceli biti prisiljeni određivati granice o svom trošku. 5000 kn državi, a malo više za ponovne geodetske elaborate u drugačijem mjerilu itd.

Pa kada na temelju toga županijski ured izradi prijedlog novih granica, uputit će ga u roku od 3 mjeseca u Zagreb u ministarstvo na odobrenje.

U mom slučaju se odobrenje čekalo skoro 4 godine. Mailovi i preporučene pošiljke sa požurnicama se ignoriraju, a tek obraćanje državnom tajniku daje rezultat u tjedan dana.

Naravno da objekt nije ni u novim granicama na pomorskom dobru jer su geodeti  Franje Josipa bili vrlo dobri. Uostalom to je svima bilo jasno i na početku procesa ali kako piše u zakonu,

dovoljna je sumnja da bi eventualno objekt zadirao u pomorsko dobro (pogotovo kada su granice neutvrđene novim metodama što vi, naravno, ne znate).

Onda bude sve lijepo, i vaša susjedna parcela pomorskog dobra je sada u GIS-u uokvirena lijepom plavom bojom.

Vi ste lakši za 5000 plus geodet i puno živaca. Stvarno nije lako kada naivno mislite da je pogled u zemljišnik i katastar dovoljan da nešto što kvače kao pomorsko dobro, uknjiženo je kao pomorsko dobro,  ucrtano je kao pomorsko dobro ipak nije pomorsko dobro. A razlog tome vam nitko od marnih službenika neće reći dok ga sami na nađete.

Županijski ured vam tumači kako onih 5000 možete dobiti nazad, jer niste bili u prekršaju ali samo ako po uputi iz Rješenja izradite katastarski elaborat kojim će katastar  ucrtati nove granice.

Pa se onda zapitate što vam je veći trošak. Geodet 800€ ili 5000 kn. A u Rješenju se ne navodi nikakav rok za izradu elaborata ili sankcije ako ga ne izradite. Pa onda pitate županijski, pa pitate ministarstvo, pa vas opet ignoriraju.

I šta sada? 

Sada su granice pomorskog dobra utvrđene ali za to znamo samo ja i GIS. O mojoj dobroj volji ovisi kada će se to reflektirati u katastru. 

Sada znam nešto što ni katastar ne zna. Točnost njihovih podataka ovisi o volji privatne osobe.   

 

 

uređeno: od msti
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija