Jump to content

Privremeni objekt?


anonimno

Preporučene objave

Nedavno sam kupio dva stara magazina koji su izgrađeni 1967. godine na temelju Rješenja bivše općine Dubrovnik kojim se dozvoljava izgradnja istih. Rečeno Rješenje glasi: „odobrava se izgradnja magazina kao privremeni objekt koji je investitor dužan ukloniti bez prava na naknadu, kada to naredi općinski organ nadležan za poslove građevinarstva, u cilju privođenja prostora namjeni koja je predviđena u detaljnom urbanističkom planu.“

 

 

Kako je rečeno Rješenje doneseno 1967. godine u bivšoj državi od kada su se urbanistički planovi više puta mijenjali i nikad do sada nije traženo da se ti magazini uklone interesira me:

 

 

Kakva je pravna valjanost tog Rješenja danas, kada je to zemljište na kojem su izgrađeni magazini vraćeno bivšim vlasnicima od kojih sam kupio rečene magazine, odnosno ima li sada Ured za prostorno planiranje ili neki drugi organ u čiju nadležnost to spada pravo zatražiti rušenje magazina?

 

Napominjem da su rečeni magazini građeni na već postojećim magazinima koji su prethodno izgrađeni 1908 godine.

 

Može li se sada pored takvog Rješenja zatražiti legalizacija istih?

 

Napominjem da su magazini ucrtani u Zavodu za katastar, te evidentirani u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Dubrovniku.

 

U ZK izvatku vlastovnici čest.zgr.1750 u listu A – posjedovnici stoji upisano: „Na temelju prijavnog lista UP-I234/81 Ureda za katastar Dubrovnik evidentira se uvrštenje čest.zgr. 1750(rečeni magazini) na čest. zem.286/7.dok u listu B stoji: „Uknjiženo je pravo vlasništva zemljišta, na ime“: i dalje stoje suvlasnici zemljišta koji svi nisu i vlasnici magazina, odnosno čest. zgr. 1750. Kako su navedeni samo vlasnici čest.zem. na kojoj su magazini izgrađeni, a na kojoj zauzimaju samo manji dio iste, proizlazi da magazini nisu uknjiženi ili su vlasnici magazina nepoznati.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj kućerak koji je nekad bio na dalekoj periferiji grada Zagreba izgrađen prije 1968. ima građevnu dozvolu gdje piše "privremeni objekt". Taj objekt je legaliziran. Znači, može se legalizirati. On je u stanju gdje se ne bi isplatila adaptacija već rušenje. Ali je upisan u zemljišne knjige, čak se može tražiti dopuna građevinske dozvole za nadogradnju. Barake i kiosci se prema zakoni ne upisuju u zemljišne knjige, ali sve ovo ostalo makar piše "privremeni objekt" iz starog sistema, valjda može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija