Jump to content

Rekonstrukcija dijela kuće građene prije 1968. sa uvjerenjem


memento88

Preporučene objave

Planiram rekonstruirati dio kuće koja je građena prije 1968. godine. Imam pripadajuće uvjerenje, te je kuća uredno upisana u katastar i zemljišne knjige, i u ispravnim gabaritima.
Kuća ima komunalne priključke (struja, voda, plin). Objekt nije urušen ali je potrebna rekonstrukcija jednog ako ne i dvaju zidova te potpuna zamjena krovišta. 

Obavio sam nekoliko razgovora s različitim arhitektima, od kojih mi je jedan rekao da iako je kuća građena prije 1968. godine moram nabaviti dokaz o legalnosti objekta (misleći na uporabnu dozvolu) prije nego se upustimo u izradu projekta rekonstrukcije.
Osim toga isti je arhitekt rekao da bi on, nakon što bi ja pribavio uporabnu dozvolu za postojeći objekt, prvo radio idejni projekt u svrhu izdavanja lokacijske dozvole pa bi kasnije išli na glavni projekt, jer tako po njegovom objašnjenju izbjegavam rizik upuštanja u glavni projekt (troška) u slučaju da lokacijska dozvola nebi bila izdana.
Drugi su arhitekti govorili da je navedeno uvjerenje o izgrađenosti prije 1968. godine dovoljno i da se odmah može ići na glavni projekt.

E sad obzirom da nemam puno iskustva s arhitektima, ne znam čemu vjerovati i kako je najbolje dalje postupiti.

Na službenim stranicama Grada Zagreba sam pronašao sljedeće:

-----------------------

UPORABNA DOZVOLA ZA GRAĐEVINE IZGRAĐENE do 15. 2. 1968.
Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnosi investitor odnosno vlasnik građevine.
Zahtjevu se prilaže:

  1. kopiju katastarskog plana za katastarsku česticu na kojoj je građevina izgrađena i
  2. dokaze kojima raspolaže da je građevina izgrađena do 15. veljače 1968.godine
    (Uvjerenje Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove da je građevina
    evidentirana u katastarskom operatu prije 15. veljače 1968.godine).

-----------------------

Da li to znači da stvarno moram prije svega zatražiti ovu dozvolu? Da li ovdje netko izlazi na teren ili se ona 'automatski' izdaje nakon što dostavim traženu dokumentaciju (koju ionako već posjedujem)?
Ovo pitam jer je dosadašnje iskustvo s bilo kakvim izlascima na teren bilo loše jer nisu bili najavljeni a na adresi navedenog objekta nitko ne živi.

Htio bih izbjeći korake koje bi mi otežali plan, odnosno htio bih ubrzati početak rekonstrukcije obzirom da će susjed uskoro graditi pa mogu uštediti na troškovima ukoliko bi se moja rekonstrukcija odvijala istovremeno.

Netko mi je rekao da mogu odmah krenuti u rekonstrukciju čim je predana dokumentacija (glavni projekt), posebice ako se držim istih gabarita. Da li je to istina?

 

uvjerenje_1968.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , memento88 je napisao:

ali je potrebna rekonstrukcija jednog ako ne i dvaju zidova te potpuna zamjena krovišta. 

Ovakova rekonstrukcija uglavnom zahtjeva ishođenje GD za rekonstruciju jer se utječe na statiku kao i na lokacijeske uvjete. Kada je potrebno ishođenje GD, sigurno će vam trebati i Uporabna kao dokaz da je građevina postojeća.

prije 4 sati , memento88 je napisao:

Da li ovdje netko izlazi na teren

Nakon podnošenja zatjeva a prije izdavanja UD, da, izlazi nadležni referent.

prije 4 sati , memento88 je napisao:

da bi on, nakon što bi ja pribavio uporabnu dozvolu za postojeći objekt, prvo radio idejni projekt u svrhu izdavanja lokacijske dozvole pa bi kasnije išli na glavni projekt, jer tako po njegovom objašnjenju izbjegavam rizik upuštanja u glavni projekt (troška) u slučaju da lokacijska dozvola nebi bila izdana.

Idejni projekt u ovom slučaju nije potreban. Isti se izrađuje uglavnom kod planiranja gradnje nove građevine kada se još mogu uraditi nekakove izmjene po želji investitora (ako su moguće prema odredbama PP) prije izrade glavnog projekta. 

Lokacijska dozvola uopće nije potrebna, čak i kada bi se uhvatili Zakona o prostornom uređenju i odredbi čl.125, st.1, tč.5 jer Zakon o gradnji jasno propisuje što su građenje i rekonstrukcija.

prije 4 sati , memento88 je napisao:

Netko mi je rekao da mogu odmah krenuti u rekonstrukciju čim je predana dokumentacija (glavni projekt), posebice ako se držim istih gabarita. Da li je to istina?

Pa i ne baš ako je potrebna GD. No u slučajevima kada se radi o sanaciji prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, tek nakon prijave početka radova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija