Jump to content

Upravitelj ne isplaćuje naknadu predstavniku suvlasnika


Flygirl

Preporučene objave

Pozdrav, član sam suvlasničkog vijeća u velikoj zgradi s puno stanova. Prije koji dan smo nemalo iznenađeni samovoljnom internom odlukom našeg upravitelja, po izričitom naputku direktora, da predstavnicima koji imaju osobni dug za pričuvu obustave isplatu naknade za rad predstavnika dok u potpunosti ne podmire dugovanje, bez obzira je li ukupna pričuva zgrade u pozitivnom saldu ili ne.

Također, istom internom odlukom direktora, sporazum o plaćanju duga za pričuvu na rate se može jednostavno odobriti bilo kojem suvlasniku, samo uz potpis predstavnika na zamolbi (bez skupljanja potpisa suvlasnika, to diskrecijsko pravo dobija izborom za predstavnika), čak i ako je dug već utužen, ali se ne može odobriti predstavniku, osim ako ne skupi potpise natpolovične većine suvlasnika  po kvadraturi.

Da li upravitelj smije samovoljno ovako nešto napraviti?  Ne radi se o sporazumnom "prebijanju duga" dok se ne poravnaju međusobna potraživanja nego je predstavniku jednostavno jednostrano ukinuta naknada za rad dok ne podmiri svoj dug prema pričuvi i nije mu dopušteno da ga sporazumno plati na rate ako ne skupi potpise suvlasnika. Uputila sam upit upravitelju da li bi isto pravilo onda vrijedilo i za čistačicu koja je suvlasnik i kojoj se isto isplaćuje naknada temeljem ugovora o radu (ako bi imala dug za pričuvu) i odgovoreno mi je da interno pravilo vrijedi samo za predstavnike.

Kako je ovo moguće i legalno? Predstavnik je suvlasnik kao i svaki drugi i ista pravila i odredbe Zakona o obveznim odnosima bi valjda trebala vrijediti i za njega kao i za čistačicu ili bilo kojeg drugog suvlasnika. 

U zgradi naime imamo dugogodišnjeg predstavnika s kojim smo svi jako zadovoljni i želimo da nastavi raditi taj posao. Dogodila mu se bila jedna iznimno teška životna situacija zbog koje je u jednom periodu bio ostao  bez svih prihoda osim ove naknade za rad predstavnika koja je i tako mala i namjeravamo ju povećati. Svi smo bili upoznati s time i nitko mu nije zamjerio jer se doista trudi oko zgrade i svima nam je na raspolaganju uvijek, a i složna smo zajednica s gotovo stopostotnom naplatom pričuve pa nije bio poseban problem pričekati za ovaj dug koji je počeo plaćati čim su se okolnosti promijenile. Zbog ove odluke najavio je da će se povući s dužnosti, a mi bismo ga željeli zadržati.  Kako trebamo postupiti prema upravitelju? 

   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija