Jump to content

Rekonstrukcija potkrovlja vikendice


DenisDro

Preporučene objave

Dobar dan

Radi bi rekonstrukciju potkrovlja vikendice, znaci u planu mi je maknuti krov, maknuti pod s gredama koje su se uvile.

Nalio bi betonsku plocu , digao nadozid od 60 cm i nova krovna konstrukcija. Tlocrtna povrsina je 42 kvadrata.

Zanima me koja je zakonska procedura i sto bi trebao napraviti.

 

Denis

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Zamjena prognutih drvenih greda betonskom pločom smatra se utjecajem na temeljne zahtjeve za građevinu u smislu članka 8. točka 1. Zakona o gradnji u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti.

S obzirom da je članak 5. točka 1. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima  formalno izmijenjena na način da sada glasi:  "Na postojećoj građevini kojima se unaprjeđuje ili poboljšava ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu te izvanredno održavanje građevine, a kojima se ne mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena", smatram da bi mogli izvesti radove iz vašeg upita u skladu s glavnim projektom bez ishođenja građevinske dozvole.

 

Također bi projektant trebao u glavnom projektu donijeti odluku kakav će biti energetski status zgrade nakon planira ne rekonstrukcije vikendice (izvođenje nadozida od 60 cm, te nove krovne konstrukcije kao novopredviđenih vanjskih ovojnica zgrade) sukladno poglavlju III. članak 45. Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama kojim su regulirani tehnički zahtjevi za racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu prilikom rekonstrukcije postojećih zgrada).

I još jedna napomena - vjerojatno je stilska figura navođenje planiranih radova u prvom licu, jer radove smije izvoditi samo ovlašteni izvođač.

To bi bila zakonska procedura u najkraćim crtama, a vi ćete odlučiti što bi trebali napraviti.

uređeno: od Antuntun56
korekcija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prethodno mišljenje je dato pod pretpostavkom da vikendica ima status postojeće zgrade, odnosnosno koja ima zakonit status sukladno definiciji iz Pojmovnika članka 3. točka 23. Zakona o gradnji prema kojem je postojeća zgrada: "građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema ovom  ili posebnom zakonu s njom izjednačena."

Nadam se da vikendica ima legalan status, a ako nema, u tom slučaju nisu ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu  Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, pa tako i spomenutog članka 5. kojim je regulirano izvođenje radova na postojećim zgradama.

Mea culpa što nisam malo izdaljega istražila upit telegrafski napisan i postavila podpitanje o statusu postojeće zgrade prije iznošenja odgovora. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispravak netočnog navoda (izgleda da je južina uzela svoj danak)

 

Nadam se da vikendica ima legalan status, a ako nema, u tom slučaju nisu ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu članka 5. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima,  kojim je regulirano izvođenje radova na postojećim zgradama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija