Jump to content

Čija je garaža u mom vlasništvu 1/1?


Ama00

Preporučene objave

Prije 5.g. kupili smo stan u zgradi izgrađenoj prije '68. godine od prodavatelja koji u kupoprodajnom ugovoru uz opis stana ne navodi termin garaža, ali piše "opis stana... zajedno sa odgovarajućim suvlasničkim dijelom zemljišta i zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade srazmjerno odnosu korisne vrijednosti tog stana prema korisnoj vrijednosti svih stanova i ostalih prostorija cijele nekretnine." Uz prethodno navodi se i podrumska prostorija u zgradi u kojoj se nalazi stan koja nije upisana u zemljišne knjige. 
Imam i prethodni kupoprodajni ugovor od još starijeg vlasnika, kada je prodavatelj kupovao, u kojem piše i riječ "šupa". Kad smo pri kupnji pitali za garažu rečeno nam je da tu nisu čista vlasništva, da se vode sporovi i ne prodaje... Mi smo u velikoj žurbi radi Apn-a prešli preko tih želja ne znajući da ta garaža pripada stanu i da se vodi spor.
Prije skoro tri godine općinski sud donosi rješenje u kojem stoji da našem podulošku, tj. stanu pripada ta garaža. Sud se vodio između upravitelja našeg kućnog broja zgrade i RH radi povezivanja knjig. pol. ug. sa zem. knjigama jer je na čestici u vlasništvu RH izgrađena zgrada od više posebnih dijelova u vl. više suvlasnika. Postupak povezivanja proveo se samo za naš ulaz, ima više ulaza. Rješenje je doneseno bez rasprave i bez mogućnosti žalbe. 
Od tada je vlasnistvo za stan i garažu naše 1/1, ali mi smo to tek sada shvatili jer je rješenje stajalo zagubljeno iz osobnih razloga. A da bi bilo zanimljivije, prodavatelj se koristi tom garažom i živi na drugom ulazu u svom stanu koji također ima pripadajuću garažu.

Dakle, još jednom, prodavatelj ima dva stana i dvije garaže na različitim ulazima zgrade. Jedan stan prodaje i zadržava garažu za korištenje iako se nad njom vodi spor. Mi ulazimo u stan, prodavatelj koristi garažu. Sud donosi rješenje da je garaža od našeg stana i upisuje vlasništvo. U izvadku iz zk upisano je naše ime.

Od rješenja suda je prošlo skoro 3 godine. 

Prodavatelj nas nije kontaktirao, a nismo ni mi njega jer smo tek saznali.

I dalje koristi garažu u našem vlasništvu. Ali, čija je garaža?

Što nam je sad činiti? Koji je prvi korak?

Zanima me može li kupoprodajni ugovor poništiti naš dio rješenja Općinskog suda?

Može li me prodavatelj tužiti, ako tražim garažu koje sam vlasnik nakon rješenja suda?

Zašto već nije? Zar ne zna kao mi do sad?

Koji su mogući scenariji?

Molim Vas mišljenje, i redom korake kako da riješimo ovo, a sve potrebno dodatno javim.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija